Γλιτώστε τις κατασχέσεις: Πώς θα δηλώσετε ακατάσχετο λογαριασμό

Γλιτώστε τις κατασχέσεις: Πώς θα δηλώσετε ακατάσχετο λογαριασμό

Η διαδικασία γίνεται μέσω του taxisnet – Τι αναφέρει η Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η ΓΓΔΕ ανοίγει την αυλαία για επικείμενες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών εφόσον οι οφειλέτες της εφορίας δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές ,αλλά και δεν έχουν δηλώσει τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό τους. Δηλώνοντας ακατάσχετο λογαριασμό θα μπορούν οι οφειλέτες του Δημοσίου να προστατευθούν από τις κατασχέσεις της Εφορίας.

Πώς γίνεται όμως απλά και μέσω του TAXISNET να δηλωθεί ο ακατάσχετο λογαριασμός; Κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες εως ποσό έως 1.250 ευρώ μηνιαίως ενώ το όριο έχει καθοριστεί στα 1.000.

Τα 1.250 ευρω προκύπτουν διότι εφόσον οφειλέτης έχει 1.500 ευρώ μπορούν να κατασχεθούν το 50% των 500 ευρώ άρα τα 250 ευρώ. Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο ως άνω λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή / και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση.

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση που υπάρχει μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός λογαριασμός δηλώνεται υποχρεωτικά αυτός ως «ακατάσχετος».
Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει ήδη συσχετισμένο τον Α.Φ.Μ. του με τον λογαριασμό IBAN που ως (συν)δικαιούχος προτίθεται να δηλώσει στο περιβάλλον TAXISnet.

Ποια είναι η διαδικασία στο Taxisnet
Ο οφειλέτης πρέπει να μπει στην εφαρμογή του Taxisnet στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/webtax/accountdecl/index.jsp

Εισάγει τους κωδικούς του

Στη συνέχεια γράφει το IBAN του Λογαριασμού που επιθυμεί να είναι ο Ακατάσχετος
και κάνει μια από τις ακόλουθες επιλογές:

Δηλώνω υπεύθυνα ότι ο ανωτέρω λογαριασμός μου αποτελεί λογαριασμό περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων και δεν έχω ορίσει ως ακατάσχετο άλλον ατομικό ή κοινό λογαριασμό στο ίδιο ή σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Ή…

Δηλώνω υπεύθυνα τον ανωτέρω λογαριασμό μου ως μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό, δεν έχω ορίσει ως ακατάσχετο άλλον ατομικό ή κοινό λογαριασμό στο ίδιο ή σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα και δεν διαθέτω ατομικό ή κοινό λογαριασμό περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ο χρήστης μπορεί να τυπώσει τη βεβαίωση.