Εσείς ξέρατε ότι υπάρχει αστυνομία του Airbnb;

Εσείς ξέρατε ότι υπάρχει αστυνομία του Airbnb;

Νοικιάζετε το σπίτι σας στο Airbnb; Δεν είναι μόνο οι γείτονες που καραδοκούν.

Το διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου ήταν ένα όμορφο και ευρύχωρο, έξυπνα διαρρυθμισμένο διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στη σικ γειτονιά Πασίφικ Χάιτς του Σαν Φρανσίσκο. Ήταν ακριβό για Airbnb, περίπου 400 δολάρια ανά διανυκτέρευση και συνοδευόταν από μια απροσδόκητη προειδοποίηση.

Μαζί με ένα δωρεάν μπουκάλι κρασί Καλιφόρνιας, οι υπενοικιαστές έλαβαν ένα χειρόγραφο σημείωμα προειδοποιώντας τους να πουν ψέματα αν συναντήσουν γείτονες. Αν κάποιος τους ρωτούσε, είχαν εντολή να πουν ότι ήταν απλώς φίλοι της οικογένειας.

Οι υπεκμισθωτές επισκεπτών μικρής διαμονής γίνονται επινοητικοί, όταν πρόκειται για παράκαμψη των κανόνων. Αλλά πλέον δεν κρύβονται μόνο από αδιάκριτους γείτονες.

Υπάρχει μια νέα φουρνιά νέων εταιρειών που ερευνά υπεκμισθωτές που παραβιάζουν τους οικοδομικούς κανονισμούς και την τοπική νομοθεσία. Προσλαμβάνονται από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που ανησυχούν για θέματα ποιότητας ζωής ή ασφάλισης και από δημοτικά συμβούλια που ανησυχούν για μείωση του αποθέματος διαθέσιμων κατοικιών ή φοροδιαφυγή.

Ιδιοκτήτες, διαχειριστές διαμερισμάτων και ενώσεις ενοικιαστών έχουν προσλάβει την BNBShield για να «τσακώσουν» τους υπεκμισθωτές που υπεκμισθώνουν παράνομα τα διαμερίσματά τους.

Οι εργαζόμενοι της BNBShield δεν συχνάζουν σε πολυκατοικίες ψάχνοντας για ξένους με τις αποσκευές στο χέρι. Χρησιμοποιούν προσαρμοσμένο λογισμικό που χτενίζει τις καταχωρήσεις ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων σε μία συγκεκριμένη περιοχή και τις αντιπαραβάλει με γνωστά χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου κτιρίου.

Ορισμένα κτίρια έχουν την ίδια διαμόρφωση ορόφων, τα ίδια παράθυρα, σοβατεπί, ή ψυγεία σε όλα τα διαμερίσματα. Η BNBShield μπορεί να τα περάσει στη βάση δεδομένων της και να τα εξετάσει ώστε να ταυτοποιήσει τους ενοικιαστές.

Οι περισσότεροι υπεκμισθωτές είναι απλοί άνθρωποι που προσπαθούν να βγάλουν κάποια λεφτά ενώ λείπουν από το σπίτι τους. Αλλά ο Ζακ Κάσιμιρ, ο 36χρονος ιδρυτής της BNBShield, έχει δει επίσης ένα και μόνο πρόσωπο να προχωρά σε πολλαπλές υπεκμισθώσεις σε 13 διαμερίσματα, δημιουργώντας ένα κρυφό άτυπο «ξενοδοχείο».

Το να μπαινοβγαίνουν άγνωστοι σε ένα κτίριο μπορεί να αποτελεί ζήτημα ασφάλειας και ποιότητας ζωής για τους υπόλοιπους ενοίκους. Τα κτίρια έχουν συχνά ειδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια που δεν καλύπτουν τις βραχυπρόθεσμες υπεκμισθώσεις. Και η σταθερή ροή ενοικιαστών μικρής διαμονής προκαλεί μεγαλύτερη φθορά στα κτίρια.

Όλο και συχνότερα, οι ιστοσελίδες τύπου Airbnb τραβούν την προσοχή και των τοπικών αρχών. Οι διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις εφαρμόζουν τους δικούς τους νόμους για την αντιμετώπιση της διάδοσης των βραχυπρόθεσμων υπεκμισθώσεων.

Κάθε πόλη έχει διαφορετικούς λόγους. Κάποιες αντιμετωπίζουν ελλείψεις στέγασης και θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται είναι για ενοικιαστές πλήρους διαμονής. Άλλες είναι πόλεις παραθερισμού που θέλουν να ενθαρρύνουν τον τουρισμό και παράλληλα να σιγουρευτούν ότι θα εισπράττονται οι αναλογούντες φόροι. Πολλές κοινότητες ανησυχούν για θέματα ποιότητας ζωής, όπως τον πολύ θόρυβο.

Η Airbnb λέει ότι σέβεται τον έλεγχο, αλλά έχει συγκρουστεί με τα δημοτικά συμβούλια κάποιων πόλεων που θεωρεί ότι το παρατράβηξαν. Η εταιρεία έχει μηνύσει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο για ένα νέο κανονισμό που απαιτεί όλοι οι υπεκμισθωτές να εγγράφονται σε μια υπηρεσία δημοτικού μητρώου.

Διαβάστε ακόμα: Το ΥΠΟΙΚ τα «έβαλε» με το Airbnb