Goldman Sachs: Στη σωστή κατεύθυνση η συμφωνία – Ποιοι οι κίνδυνοι μεσοπρόθεσμα

Goldman Sachs: Στη σωστή κατεύθυνση η συμφωνία – Ποιοι οι κίνδυνοι μεσοπρόθεσμα
Photo:

Πώς θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Θετικά αποτιμά την συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η Goldman Sachs, κάνοντας λόγο για αποφάσεις που κινούνται «στη σωστή κατεύθυνση». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση οι πιέσεις θα ενταθούν και προειδοποιεί δε για κινδύνους, που έχουν να κάνουν τόσο με εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις όσο και με εξωτερικούς παράγοντες.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Καθαρή έξοδος με ελάφρυνση χρέους από τον επίσημο τομέα», η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σχολιάζει ότι σε βραχυπρόθεσμη βάση τίθενται οι βάσεις για την ομαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman, χάρη στο αποθεματικό ασφαλείας των 24 δισ. ευρώ, τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της Ευρωζώνης, αλλά και την υποστηρικτική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, η Ελλάδα μπορεί να κάνει μία επιτυχή επιστροφή στις αγορές. Αν δε, όπως αναφέρουν, οι εξελίξεις στην Ιταλία επηρεάσουν αρνητικά τις αποδόσεις, το αποθεματικό αρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για 22 μήνες.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση η ανάλυση της Goldman για τη βιωσιμότητα του χρέους αποκαλύπτει ότι οι δημοσιονικοί στόχοι, στους οποίους δεσμεύθηκε η χώρα είναι εξαιρετικά απαιτητικοί. «Στη βάση πιο ρεαλιστικών υποθέσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης, οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα αυξηθούν ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Σημειώνει δε ότι στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η υπόσχεση του Eurogroup να επανεξετάσει περαιτέρω reprofiliing των δανείων του EFSF στα τέλη της περιόδου χάριτος το 2032, η οποία και αποκαλύπτει ότι το χρέος του επίσημου τομέα θεωρείται de facto junior σε σχέση με εκείνο του ιδιωτικού τομέα.

«Μία περαιτέρω επέκταση της ωρίμανσης αυτού του δανείου είναι το βασικό μας σενάριο, υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να διατηρήσει δημοσιονομικά υπεύθυνες οικονομικές πολιτικές, αν και σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας» σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman.

Όσον αφορά στους πιθανούς κινδύνους αυτοί είναι πολιτικοί και συνδέονται με τον εκλογικό κύκλο. Κάθε μελλοντική κυβέρνηση που δεν θα διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα αποφασίσει να ακολουθήσει επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την συμφωνία, προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Εγκυμονούν όμως και οι εξωτερικοί κίνδυνοι, όπως είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και ακόμη περισσότερο στην Ιταλία.