Η Google χρησιμοποιεί «αστυνομικούς περιεχομένου» κατά των ψευδών ειδήσεων

Η Google χρησιμοποιεί «αστυνομικούς περιεχομένου» κατά των ψευδών ειδήσεων
epa05032608 An interior view of the Google campus in the Koneser Praga Center historic building, which was opened in Warsaw, Poland, 19 November 2015. Google center, created to support start-ups, young and innovative companies in the technology industry, is the first of its kind in Central and Eastern Europe and the fifth, after Madrid, London, Tel Aviv and Seoul in the world. In the Campus young entrepreneurs can be able to exchange knowledge, meet with experts, take part in seminars and workshops. Four acting campuses in the world have a total of 70 thousand members and contributed to the creation of more than 4.6 thousand jobs so far. EPA/MARCIN OBARA POLAND OUT

 Ο στόχος είναι η απομόνωση πληροφοριών που είναι «καταφανώς ανακριβείς».

της Μπαρμπ Ντάροου

Η Google ζητά από τον «στρατό» 10.000 ελεγκτών περιεχομένου που διαθέτει να τη βοηθήσουν να βάλει μια τάξη στον τεράστιο όγκο περιεχομένου αμφιβόλου αξιοπιστίας και ποιότητας που φιλοξενεί στα αποτελέσματα αναζήτησής της. Σε αυτό το περιεχόμενο περιλαμβάνονται και πολλές περιπτώσεις ψευδών ειδήσεων – τα γνωστά ‘fake news’ – που ξεφυτρώνουν στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αυτοί οι συνεργάτες της Google, γνωστοί ως αξιολογητές ποιότητας, έχουν αναλάβει εδώ και καιρό το καθήκον της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Η είδηση είναι ότι πλέον θα τους ζητείται να εξετάζουν και πραγματικά αιτήματα αναζήτησης – που μπορεί να οδηγούν σε αυτό που οι κατευθυντήριες γραμμές της Google ορίζουν ως «επιθετικό-προσβλητικό» περιεχόμενο – και στη συνέχεια να αξιολογούν τα αποτελέσματα αυτά.

Ο επικεφαλής μηχανικός της Google, Πολ Χάαρ, ανέφερε ότι η ίδια η Google δεν χρησιμοποιεί τον όρο ‘fake news’ επειδή είναι εξαιρετικά ευρύς. Ο στόχος είναι η απομόνωση πληροφοριών που είναι «καταφανώς ανακριβείς». Όμως, για πολλούς άλλους εκτός της Google αυτές οι ψευδείς αναφορές εμπίπτουν ακριβώς στην κατηγορία των fake news.

Τα ευρήματα των αξιολογητών ποιότητας δεν επηρεάζουν απευθείας τα αποτελέσματα της Google. Όμως, χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των αλγορίθμων αναζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι τα ευρήματα «ίσως έχουν επίδραση σε σελίδες χαμηλής ποιοτικής στάθμης που εντοπίζονται από τους αξιολογητές».

Τι συνιστά «επιθετικό-προσβλητικό» περιεχόμενο; Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, περιλαμβάνει υλικό που «προάγει το μίσος ή τη βία εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων βάσει κριτηρίων που περιλαμβάνουν τη φυλή, την εθνικότητα ή την ιδιότητα του πολίτη». Επίσης, το περιεχόμενο αυτό αφορά την κακομεταχείριση ζώων, την κακοποίηση παιδιών, ρατσιστικές προσβολές, και πληροφορίες που διευκολύνουν τις βίαιες επιθέσεις και τη σωματεμπορία.

Τον Δεκέμβριο, το Fortune ανέφερε ότι η Google σχεδιάζει να προσαρμόσει τα αποτελέσματα αναζήτησης για το Ολοκαύτωμα, τα οποία συχνά καταλήγουν σε ναζιστικές ιστοσελίδες ή ιστοσελίδες που αρνούνται το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός.

Αλλά δεν είναι μόνο η Google που αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ρατσιστικού, σεξιστικού ή απλώς ψευδούς περιεχομένου.

Τόσο η Facebook όσο και η Twitter, για παράδειγμα, καλούνται να αντιμετωπίσουν την πλημμυρίδα περιεχομένου αμφιβόλου αξιοπιστίας που εμφανίζεται στις πλατφόρμες τους. Αν δεν κάνουν τίποτα, κατηγορούνται για έλλειψη προτύπων και ελέγχου. Αν κάνουν κάτι ουσιαστικό, κατηγορούνται για λογοκρισία.