Google: «Καμπάνα» ένα δισ. ευρώ από την Κομισιόν για μονοπώλιο

Google: «Καμπάνα» ένα δισ. ευρώ από την Κομισιόν για μονοπώλιο
Photo:

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η τεχνολογική εταιρία έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά μηχανών αναζήτησης.

Η Google έχει έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο υπόθεσης μονοπωλίου. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η τεχνολογική εταιρία έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά μηχανών αναζήτησης, μεταδίδουν οι Financial Times, επικαλούμενοι δύο ανώνυμες πηγές.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την πρώτη από τρεις αποφάσεις, στο πλαίσιο υποθέσεων που αφορούν στις πρακτικές της Google στην Ευρώπη.

Η χρηματική ποινή, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις ερχόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε να ξεπεράσει το πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 1,1 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Intel το 2009 για συμπεριφορά που παρεμπόδιζε τον ανταγωνισμό στην αγορά τσιπ υπολογιστών, τόνισαν οι δύο πηγές.

Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ωστόσο έκανε αναφορά στις τελευταίες κινήσεις που έχει κάνει ο εκτελεστικός βραχίονας στην υπόθεση ενάντια στην Google: Πέρυσι τον Ιούλιο, η Κομισιόν επανέλαβε το συμπέρασμά της πως ο κολοσσός στη διαδικτυακή αναζήτηση έχει «κάνει κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά, με το να δίνει συστηματικά προτεραιότητα στην υπηρεσία της σύγκρισης αγορών στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης». Η Google και η «μαμά» εταιρία Alphabet έλαβαν προθεσμία 10 εβδομάδων για να απαντήσουν στα ευρήματα.

Το Reuters μετέδωσε τον περασμένο μήνα πως η Google είχε αποπειραθεί να διευθετήσει τη διαμάχη με την ΕΕ τρεις φορές μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, ωστόσο οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία.

Εκπρόσωπος της τεχνολογικής εταιρίας δεν έχει σχολιάσει σήμερα τις πληροφορίες, αλλά η Google έχει στο παρελθόν υπερασπιστεί τις πρακτικές της, υποστηρίζοντας πως η επιχειρηματολογία της Κομισιόν «δεν συνάδει με την πραγματικότητα του πώς ψωνίζει ο κόσμος διαδικτυακά».

Όπως υπογραμμίζει το MarketWatch, μια σειρά υψηλών προστίμων έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αμερικανικές εταιρίες, με την έγκριση της «σκληροπυρηνικής» επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Τον περασμένο Αύγουστο, η αντιμονοπωλιακή αρχή επέβαλε τεράστιο πρόστιμο ύψους 13 δισ. δολαρίων στην Apple, πυροδοτώντας κατηγορίες πως η ΕΕ υιοθετηθεί αντιαμερικανική στάση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Βρυξέλλες άνοιξαν τρεις ξεχωριστές επίσημες έρευνες στις πρακτικές αδειοδότησης και διανομής των Nike, Sanrio και Universal Studios στην Ευρώπη.