Google: πρωτοπόρος έρευνας, διαφήμισης και… περίθαλψης;

Google: πρωτοπόρος έρευνας, διαφήμισης και… περίθαλψης;
Photo:

Το μυστηριώδες νέο πρόγραμμα της Google για την υγεία και τη γήρανση ακούει στο όνομα Calico.

Η Google έχει ξεκινήσει ένα νέο μυστηριώδες πρόγραμμα που αποκαλείται Calico. Είναι «μια νέα εταιρεία που εστιάζει σε θέματα υγείας και ευημερίας, ιδιαίτερα στην πρόκληση από τη γήρανση και τις συνακόλουθες ασθένειες», είπε η εταιρεία σε μια σύντομη ανακοίνωση τύπου.

Τι ακριβώς θα κάνει η Calico; Δεν είναι ξεκάθαρα. Η Google δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη νέα εταιρεία. Το παράξενο είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Calico είναι ο Αρτ Λέβινσον, πρόεδρος του κύριου ανταγωνιστή της Google, Apple.

Σε μια σπάνια κίνηση ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ σχολίασε για τη νέα αυτή εταιρεία. «Σε πολλούς φίλους και συγγενείς η ζωή διακόπηκε πρόωρα ή η ποιότητά της επιδεινώθηκε», είπε στη διάρκεια της ανακοίνωσης τύπου της Google. Έπλεξε το εγκώμιο για την επιλογή του Λέβινσον που είναι επίσης πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του βιοτεχνολογικού γίγαντα Genetech, καθώς και διευθυντής της μητρικής εταιρείας Hoffmann-La Roche.

Διαβάστε ακόμη: Τα 15 γεγονότα-σταθμοί της Google

Με τόσο λίγες λεπτομέρειες το σχέδιο της Google παραμένει ασαφές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Λάρυ Πέιτζ είπε λίγα πράγματα στην ιστοσελίδα Google Plus.

«Ωραία… μάλλον θα σκέφτεστε αμάν! Διαφέρει αρκετά από τις δραστηριότητες της Google μέχρι σήμερα… Αλλά όπως εξηγήσαμε στην επιστολή προς τους μετόχους μας, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στην τεχνολογία για τη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό Time που είχε περισσότερες λεπτομέρειες για τη φιλοσοφία, αλλά ο τελικός στόχος είναι ασαφής: «Πρέπει ίσως να βάλουμε ως στόχο τα πράγματα εκείνα που είναι πραγματικά σημαντικά ώστε σε 10, 20 χρόνια να τα έχουμε».

Διαβάστε ακόμη: Νέος αλγόριθμος κάνει τις αναζητήσεις της Google πιο «έξυπνες»

Στη σελίδα Google Plus ο Πέιτζ τόνισε ότι οι μέτοχοι δεν «πρέπει να εκπλαγούν αν επενδύσουμε σε έργα που μοιάζουν περίεργα σε σχέση με τη μέχρι τώρα δραστηριότητά μας». Τόνισε επίσης ότι επενδύσεις σαν την Calico «είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με την κύρια δραστηριότητά μας».

Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και για το Side Glass της Google, αλλά το εγχείρημα της Calico είναι μοναδικό γιατί θα είναι ξεχωριστή εταιρεία από την Google.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πέιτζ ασχολείται με το θέμα της υγείας. Το Μάιο του 2013 αποκάλυψε ότι έχει παράλυση των φωνητικών χορδών και ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει προσωπικά ένα «σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα» μέσω του Voice Health Institute. Η ανακοίνωσή του ήρθε μετά από σχεδόν ένα χρόνο εικασιών σχετικά με την τρομακτικά βραχνή φωνή του σε δημόσιες εμφανίσεις.