Google: Το καλύτερο σύστημα αναγνώρισης προσώπου που φτιάξαμε ποτέ

Google: Το καλύτερο σύστημα αναγνώρισης προσώπου που φτιάξαμε ποτέ

Ως ένα βήμα προς τα εμπρός για το χώρο της τεχνητής νοημοσύνης χαρακτηρίζονται οι νέες εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Την περασμένη εβδομάδα, τρεις ερευνητές της εταιρείας δημοσίευσαν ένα έγγραφο σχετικά με ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάστηκε FaceNet, ισχυριζόμενοι ότι αποτελεί την ακριβέστερη προσέγγιση στην προσπάθεια αναγνώρισης ανθρώπινων προσώπων. Μάλιστα, σημειώνουν πως το FaceNet κατάφερε να πετύχει σχεδόν 100% ακρίβεια σε ένα σύνολο δεδομένων 13.000 φωτογραφιών.

«Εκπαιδεύοντας» το FaceNet σε ένα σύνολο 260 εκατομμυρίων φωτογραφιών το ποσοστό επιτυχίας του ανήλθε στο 86%.

Η προσέγγιση των ερευνητών της Google πηγαίνει πέρα από την απλή επαλήθευση κατά τη σύγκριση δύο προσώπων. Το σύστημά τους μπορεί με την εισαγωγή ενός ονόματος να εμφανίσει τη σχετική φωτογραφία ή να παρουσιάσει μία σειρά προσώπων που μοιάζουν με αυτό που αναζητάει κανείς.

Προς το παρόν, το σύστημα αναγνώρισης προσώπων της Google βρίσκεται στο επίπεδο της έρευνας, ωστόσο αναμένεται να οδηγήσει στο εγγύς μέλλον στην καταπολέμηση του εγκλήματος, στην ενίσχυση της επιτήρησης και στην ενίσχυση διάφορων άλλων δραστηριοτήτων και πρακτικών.