H 28χρονη μούσα του Γουόρεν Μπάφετ

H 28χρονη μούσα του Γουόρεν Μπάφετ

Η Τρέισι Μπριτ είναι η επικρατέστερη για την ηγεσία της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του μεγαλοεπενδυτή.

Αν και πέντε δεκαετίες νεότερη από το αφεντικό της, είναι ήδη το επιχειρηματικό του alter ego. Κι εκείνος δεν είναι όποιος κι όποιος! Πρόκειται για τον «χρυσό» επενδυτή του 20ου αιώνα, εκ των πιο πλούσιων και με τη μεγαλύτερη επιρροή ανθρώπων στον πλανήτη, γνωστού στους επιχειρηματικούς κύκλους ως «Μάγος της Όμαχα» και κατά κόσμον Γουόρεν Μπάφετ.

Για την ακρίβεια, η 28χρονη Τρέισι Μπριτ φημολογείται ότι έχει ήδη πάρει το χρίσμα για τη διαδοχή του 82χρονου δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή στην ηγεσία του πανίσχυρου ομίλου, όταν αυτός αποφασίσει να «συνταξιοδοτηθεί» από την κεφαλή της Berkshire Hathaway.

Η ανέλιξή της ήταν εξάλλου κάτι παραπάνω από πετυχημένη. Ήταν ιλιγγιώδης! Από οικονομική σύμβουλος, η νεαρή απόφοιτος του Χάρβαρντ –και καμάρι πια της ιδιαίτερης πατρίδας της, του Κάνσας- είναι σήμερα η εξ απορρήτων του Μπάφετ.

Αυτό, δε, το κατάφερε μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια από την πρόσληψή της στην Berkshire Hathaway Inc: τον ένατο μεγαλύτερο επιχειρηματικό κολοσσό στον κόσμο, αξίας 284 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με ετερογενή εμπορική δραστηριότητα και (συνήθως πλειοψηφικά) πακέτα μετοχών σε πλείστες όσες εταιρείες: από την Fruit of the Loom στον τομέα της ένδυσης και τις HeinzMars και Coca Cola στον τομέα των τροφίμων, έως τις τράπεζες American ExpressWells Fargo και τον τεχνολογικό όμιλο IBM.

Τρέισι Μπριτ
Τρέισι Μπριτ: η μούσα του Γ. Μπάφετ

Σήμερα, το γραφείο της Τρέισι βρίσκεται δίπλα σε αυτό του αφεντικού και μέντορά της, στο αρχηγείο της Berkshire, στην Όμαχα της Νεμπράσκα. Είναι η «αντ’ αυτού» -ως διορισμένη πρόεδρος- σε τέσσερις εταιρίες του ομίλου, υπεύθυνη διαχείρισης ενός συνολικού κεφαλαίου 4 δισ. δολαρίων! Σταδιακά, δε, καθιερώνεται ως ο ενδιάμεσος στην επικοινωνία μεταξύ του «αρχηγού» και των CEO στις επιχειρήσεις της Berkshire.

«Έχει όλες τις πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον όμιλο», δηλώνει ο Σαμ Τέηλορ, επικεφαλής της Oriental Trading Co., μιας διαδικτυακής εταιρείας λιανικών πωλήσεων, που η Berkshire αγόρασε τον περασμένο Νοέμβριο.

Απ’ όσο πάντως δείχνουν οι προσεκτικές κινήσεις της, η 28χρονη ξέρει μάλλον να κρατά και τις λεπτές ισορροπίες. Τον περασμένο Μάιο, οργάνωσε την πρώτη στα χρονικά κοινή σύσκεψη των 81 CEO της Berkshire, εκ των οποίων πέντε μόλλις είναι γυναίκες. «Είναι αυτή», παρατηρεί ο Τέηλορ, «που ξέρει ακριβώς τι σκέφτεται ο Γουόρεν Μπάφετ».

Αυτό, πάντως, το έχει λίγο-πολύ αποκαλύψει εδώ και καιρό ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος. Το 2007 -δύο χρόνια πριν από την πρόσληψη της Τρέισι- είχε ανακοινώσει, με επιστολή του στους μετόχους της Berkshire, ότι αναζητούσε κάποιο νεαρό διάδοχο στην κεφαλή της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας.

Τον Μάιο -όταν δηλαδή η Τρέισι κανόνισε την συνάντηση με όλους τους CEO- ο Μπάφετ έγραψε ένα παρεμβατικό, όσο και εξομολογητικό άρθρο στο Fortune, τονίζοντας την ανάγκη για την προώθηση των γυναικών στα ανώτερα κλιμάκια ιεραρχίας στην επιχειρηματικότητα των ΗΠΑ. Πρόσφατα, ανακοίνωσε στους μετόχους ότι έχει ήδη επιλέξει το διάδοχό του, χωρίς όμως να αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο για την τελική επιλογή του.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η Τρέισι Μπριτ έχει το… χάρισμα να βλέπει μακριά! «Στόχος μου είναι να δουλέψω με έναν σπουδαίο επενδυτή, που θα είναι παράλληλα ένας θαυμάσιος δάσκαλος και μέντορας για μένα», έγραφε προφητικά πριν από πέντε χρόνια, όταν οι καθηγητές της στο Χάρβαντ είχαν ζητήσει από τους φοιτητές να κάνουν μία πρόβλεψη για το πού θα ήθελαν να βρίσκονται επαγγελματικά, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Αν πιστέψει κανείς τις φήμες, το όνειρό της μάλλον θα γίνει και με το παραπάνω πραγματικότητα, πολύ πιο νωρίς.