H άνοδος και η πτώση της δισεκατομμυριούχου με τα μαύρα

H άνοδος και η πτώση της δισεκατομμυριούχου με τα μαύρα

Η τρελή πορεία της Theranos μέχρι τη σημερινή παρακμή.

Εταιρείες στις ΗΠΑ ανεβαίνουν και πέφτουν συνεχώς – αυτό είναι χαρακτηριστικό του ίδιου του καπιταλισμού. Αλλά σχεδόν καμία δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο αυτό της ανόδου και της πτώσης με την ταχύτητα που το έκανε η Theranos, μια εταιρεία της Silicon Valley που είχε υποσχεθεί να φέρει την επανάσταση στην ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά των εξετάσεων αίματος.

Η Theranos ιδρύθηκε το 2003 από την Elizabeth Holmes, η οποία εγκατέλειψε το Stanford χωρίς να πάρει το πτυχίο της και κατάφερε να συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς κανένας να πάρει …χαμπάρι τίποτα για μια δεκαετία.

Το 2013, η The Wall Street Journal ανέφερε ότι η Theranos είχε αναπτύξει μηχανήματα ανάλυσης αίματος που μπορούσαν να «αυτοματοποιήσουν πάνω από 1.000 εργαστηριακές εξετάσεις» με τρόπο που «απαιτούσε μόνο ελάχιστη ποσότητα αίματος». Επίσης, αποκάλυψε ότι η εταιρεία είχε κλείσει μια συμφωνία συνεργασίας με την Walgreens, μέσω της οποίας θα έστηνε ένα δίκτυο κλινικών συλλογής δειγμάτων αίματος για εξετάσεις μέσα στα καταστήματα της δεύτερης.

Το επόμενο καλοκαίρι, το Fortune έβαλε τη Χολμς στο εξώφυλλο, αποκαλύπτοντας ότι οι ιδιώτες επενδυτές αποτιμούσαν πλέον την εταιρεία της σε πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τη στιγμή εκείνη, η Χολμς μετατράπηκε σε celebrity του επιχειρηματικού κόσμου. Και η ίδια μπήκε αμέσως στον ρόλο, δίνοντας δεκάδες συνεντεύξεις και εμφανιζόμενη επί σκηνής σε πολλά συνέδρια φορώντας ένα μαύρο ζιβάγκο – παραπέμποντας ενδυματολογικά στον Στιβ Τζομπς.

Ξαφνικά, 16 μήνες μετά από το εξώφυλλο στο Fortune, όλα άρχισαν να καταρρέουν. Η The Wall Street Journal δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο πάνω στη Theranos που ανέφερε ότι η εταιρεία δεν χρησιμοποιούσε τα δικά της μηχανήματα για την ανάλυση του αίματος, και ότι υπήρχαν ανησυχίες για την ακρίβεια των εξετάσεων που γίνονταν με τα μηχανήματα της εταιρείας.

Αυτή η ιστορία κατέληξε σε ένα άνευ προηγουμένου mea culpa εκ μέρους του Fortune και μια σειρά πρωτοβουλιών από τις εποπτικές αρχές που έπεισαν πολλούς στη Silicon Valley ότι η Theranos ήταν καλή στο κομμάτι του μάρκετινγκ αλλά εξαιρετικά επιπόλαιη στο επιστημονικό κομμάτι. Τα ανώτερα στελέχη άρχισαν να φεύγουν. Το διοικητικό συμβούλιο, που είχε γεμίσει με πρώην πολιτικούς και στρατιωτικούς όπως ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Ουίλιαμ Πέρι, αναδομήθηκε. Και η Walgreens εγκατέλειψε την αρχική συμφωνία με τη Theranos.

Τελικά, οι ομοσπονδιακές εποπτικές αρχές απαγόρευσαν στη Χολμς να κατέχει ή να διοικεί ιατρικό εργαστήριο για τουλάχιστον δύο χρόνια, και απαγόρευσαν και στη Theranos να λειτουργεί το εργαστήριό της στην Καλιφόρνια.

Και η Χολμς δεσμεύτηκε να οικοδομήσει εκ νέου το εργαστήριο στην Καλιφόρνια, «απ’ την αρχή», αλλά τελικά το μόνο που συνέβη είναι η δραματική μείωση της αποτίμησης της εταιρείας και το κλείσιμο των εργαστηρίων της.

Διαβάστε ακόμη:

Η σκοτεινή, διεφθαρμένη πλευρά της Silicon Valley