H αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων στο επίκεντρο του πρώτου «Climathon Piraeus»

H αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων στο επίκεντρο του πρώτου «Climathon Piraeus»

Οι συμμετέχοντες, σε ένα 24ωρο «hackathon» οραματίστηκαν, σχεδίασαν και να παρουσίασαν στη Δημοτική Αρχή νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις.

Δεκάδες φοιτητές, ερευνητές, προγραμματιστές, επιχειρηματίες, δημόσιοι λειτουργοί, πήραν μέρος στο 1ο «Climathon Piraeus» (25 -26 Οκτωβρίου), το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Πειραιά, μετά από πρόσκληση του Δήμου Πειραιά, του “BlueGrowth Piraeus” και του “The Cube”, στο Νεοκλασικό κτήριο της Λ. Ηρώων Πολυτεχνείου και Κανθάρου. Σημειώνεται ότι το «Climathon» ξεκίνησε το 2015 σε 20 ευρωπαϊκές πόλεις ταυτόχρονα, με αφορμή την ιστορική συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Οι συμμετέχοντες, σε ένα 24ωρο «hackathon» οραματίστηκαν, σχεδίασαν και να παρουσίασαν στη Δημοτική Αρχή νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις, που αφορούν την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων σε τοπικό επίπεδο.

Εισηγήσεις έκαναν εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων, Ιδρυμάτων, εταιρειών περιβαλλοντικής τεχνολογίας, πανεπιστημιακοί. Οι ομάδες που συμμετείχαν στο Climathon Piraeus ήταν οι: Phantom Nets, Ghost Gear Core, Open Data for Reusable Waste, Anonymous Plastic, Holistic Approach, ενώ νικητής του Climathon Piraeus αναδείχθηκε η ομάδα Phantom Nets. Σημειώνεται ότι σε όλες τις ομάδες απονεμήθηκε αναμνηστικό βραβείο.

O εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Πέτρος Κόκκαλης, στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι μία προσπάθεια, η οποία αποσκοπεί στην αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής, στον μετριασμό των επιπτώσεών της, αλλά και στην προσαρμογή των ανθρώπων απέναντι σ’ αυτές τις επιπτώσεις. «Το Climathon», συνέχισε, «είναι όταν μία πόλη μπορεί να εντοπίσει ένα πρόβλημα σε σχέση με την κρίση των πόλεων ή την κατανάλωση και να προσπαθήσει να φέρει κοντά για μια ολόκληρη μέρα ανθρώπους από τα πανεπιστήμια, από τα ερευνητικά κέντρα, από την τοπική κοινότητα, από τον Δήμο και να προσπαθήσουν να διατυπώσουν και να προτείνουν λύσεις».

Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τους στόχους της συνάντησης, τονίζοντας: «Με τη συνεργασία των επιστημόνων, των ειδημόνων, των επιχειρηματιών και των προγραμματιστών, θέλουμε να εξερευνήσουμε με τις νέες τεχνολογίες και με μία συνδυασμένη δράση από διάφορους παράγοντες τοπικού επιπέδου, βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση του πλαστικού. Χρησιμοποιώντας μια στροφή στην κυκλική οικονομία να βοηθήσουμε τους ψαράδες να μαζεύουν και το μακρο-πλαστικό και το μικρο-πλαστικό στην ακτή, δημιουργώντας έτσι περισσότερες ευκαιρίες για να γίνει ανακύκλωση», τόνισε ο Πέτρος Κόκκαλης.