H Αpple αρχίζει να παίρνει στα σοβαρά την τεχνητή νοημοσύνη

H Αpple αρχίζει να παίρνει στα σοβαρά την τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνολογική εταιρεία γίνεται μέλος μιας μεγάλης οργάνωσης για το καλό της κοινωνίας.

του Τζόναθαν Βάνιαν

Η Apple έγινε μέλος μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εστιάζει στην προώθηση του εξής μηνύματος: ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το καλό της κοινωνίας.

Ο τεχνολογικός γίγαντας είναι πλέον μέλος της Συνεργασίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Partnership on Artificial Intelligence), η οποία ξεκίνησε τη δράση της τον Σεπτέμβριο. Στα αρχικά μέλη της περιλαμβάνονται η Amazon, η Google, η Microsoft, η IBM και η Facebook.

Αν και αυτές οι τεράστιες εταιρείες τεχνολογίας ανταγωνίζονται η μία την άλλη, μπορούν να ωφεληθούν αμοιβαία ενώνοντας τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν τυχόν αρνητικές απόψεις και στάσεις έναντι της τεχνητής νοημοσύνης.

Κάποιοι επικριτές λένε ότι η ταχύτατη πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε ευρείας κλίμακας απώλειες θέσεων εργασίας και σε παραβίαση της ιδιωτικότητας, καθώς αυτές οι εταιρείες πρέπει συνεχώς να συλλέγουν μεγάλο όγκο δεδομένων των χρηστών για να βελτιώνουν το λογισμικό τους, το οποίο τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Εταιρείες όπως η Apple, η Google και η Microsoft επενδύουν εκτενώς στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως η βαθιά μάθηση (deep learning), για τη βελτίωση των υπηρεσιών τους.

Για παράδειγμα, η Siri, η φωνητική βοηθός της Apple, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοεί και να αντιδρά στις ανθρώπινες φωνές.

«Χαιρόμαστε που ο κλάδος ασχολείται με κάποιες από τις ευρύτερες ευκαιρίες και ανησυχίες που γεννιούνται με την έλευση της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης» δήλωσε ο Τομ Γκρούμπερ, επικεφαλής ανάπτυξης της Siri.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι ωφέλιμο για την Apple, τους πελάτες μας και τον κλάδο, και προσδοκούμε να συνεργαστούμε με την οργάνωση για να προωθήσουμε τη συζήτηση ως προς το πώς πρέπει να προχωρήσει η τεχνητή νοημοσύνη προστατεύοντας παράλληλα την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμη:

Εικονική πραγματικότητα: Ένας ακόμα κολοσσός επενδύει κεφάλαια