H Ελληνίδα που έβαλε τάξη στα ταξί

H Ελληνίδα που έβαλε τάξη στα ταξί

H Ματίνα Καυκαρισίου, CEO της Taxiplon, µας εξηγεί πώς δηµιούργησε την πρώτη σε τηλεφωνικές κλήσεις εταιρεία ραδιοταξί.

Του Βασίλη Σαµούρκα

Τα παρκαρισµένα ταξί έξω από τα κεντρικά γραφεία της Taxiplon απλώνονται σε όλο το οικοδοµικό τετράγωνο. Οδηγοί πηγαινοέρχονται µε ταχύτητα εντός και εκτός του κτιρίου, χαιρετώντας τους εργαζόµενους της εταιρείας που εκείνη την ώρα απαντούσαν στα τηλεφωνήµατα κι έλεγχαν στον υπολογιστή τους τις κλήσεις των πελατών. Η ώρα ήταν καλή για να τελειώσουν γρήγορα οι πληρωµές των οδηγών, χωρίς να χρειαστεί να βγάλουν χαρτάκι αναµονής. «Τις τρεις τελευταίες µέρες του µήνα γίνεται ένας µικρός χαµός» λέει η Ματίνα Καυκαρισίου, CEO της Taxiplon µε πολύχρονη πείρα στον χώρο, η οποία ξεκίνησε από τη θέση της τηλεφωνήτριας σε ραδιοταξί και έφτασε να δηµιουργήσει την πρώτη σε τηλεφωνικές κλήσεις εταιρεία ραδιοταξί στην Αττική. «Φυσικά, το τηλέφωνο δεν θα σταµατήσει ποτέ να χτυπά» συµπληρώνει, όντας µάλλον προφητική, όπως διαπιστώθηκε στην πορεία της συνέντευξης!

Η ιστορία της Taxiplon ξεκίνησε το 2011. Η κίνηση στον χώρο των ταξί είχε ήδη χτυπηθεί πολύ άσχηµα από την κακή οικονοµική κατάσταση της χώρας. Οι πελάτες µειώνονταν και ο κόσµος έβλεπε πλέον το ταξί ως µια λύση πολυτέλειας. Η Ματίνα Καυκαρισίου ήταν µέχρι τότε General Transfer Manager της εταιρείας MK Taxi Transfer Club, µε στόλο 35 Mercedes και πελάτες της κυρίως εταιρείες, πρεσβείες και ταξιδιωτικά γραφεία. «Το µέσο επικοινωνίας µας τότε ήταν ο ασύρµατος Tetra, όπως αυτός που χρησιµοποιεί η αστυνοµία» θυµάται. «Η κίνηση όµως µειώθηκε τόσο, που αναζητούσα έναν τρόπο να δηµιουργήσω τη δική µου εταιρεία ραδιοταξί, η οποία θα προτείνει κάτι νέο στην αγορά. Η λύση δόθηκε το 2011, όταν πάνω στην πρόταση τριών προγραµµατιστών για το software της Taxiplon χτίστηκε ολόκληρο το δίκτυο επαφής µε τους οδηγούς και τους πελάτες».

Η εφαρµογή της Taxiplon ήρθε πρώτα να δώσει τη λύση στη δυσκολία επικοινωνίας µε τα ταξί. Επειδή η εταιρεία δεν είχε δική της ραδιοσυχνότητα, κεραίες και UHF, όπως οι κλασικές επιχειρήσεις του χώρου, εφαρµόστηκε η µέθοδος της ασύρµατης διαδικτυακής σύνδεσης µε τους οδηγούς µέσω ενός tablet το οποίο δίνεται στον καθένα µε συµβόλαιο σύνδεσης ενός έτους. Παράλληλα, µε βάση την πολυετή πείρα της Ματίνας Καυκαρισίου, η mobile εφαρµογή της Taxiplon αναπτύχθηκε περαιτέρω για να καλύψει τις ανάγκες κάθε πελάτη. Έτσι, δηµιουργήθηκε το mobile application στο οποίο ο χρήστης µπορεί εύκολα να βρει τον κοντινότερο σε αυτόν οδηγό από όποιο σηµείο της πόλης και αν βρίσκεται και να τον καλέσει δωρεάν, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξει τη µάρκα του οχήµατος, τη διαθεσιµότητα για θέσεις ΑΜΕΑ ή µε γνώµοναα το αν υποστηρίζεται η µετακίνηση κατοικίδιων. «Δεν έχει, όµως, φωτογραφία του οδηγού. Αρνούµαι να µπω σε αυτό το παιχνίδι, γιατί µπορεί ένας εµφανίσιµος οδηγός να προτιµηθεί από έναν µεγαλύτερο σε ηλικία. Άλλωστε, αν ψάχνουµε για γαµπρό, µπορούµε να φτιάξουµε µια άλλη εφαρµογή!» λέει γελώντας η κυρία Καυκαρισίου.

Η δυσκολία της Taxiplon ξεπεράστηκε από την ίδια την «αντισυµβατικότητα» στον τρόπο µε τον οποίο πραγµατοποιούνταν η επικοινωνία µε τον οδηγό. Τα αρχικά εµπόδια µε την είσοδο των νέων τεχνολογιών στην καθηµερινότητα των οδηγών ταξί έµοιαζαν πολύ µε το προσωπικό ξεκίνηµα της Ματίνας. Μην έχοντας και η ίδια πείρα στον τοµέα αυτό, εκπαιδεύτηκε πάνω στις ευεργετικές του ιδιότητες και στη συνέχεια κατάφερε να κάνει τη χρήση εφαρµογών mobile, smartphones, GPS ή τον δορυφόρο «να µοιάζουν για τους οδηγούς, από αστρονοµικά εµπόδια, σε απλή καθηµερινή ρουτίνα». Όµως η εταιρεία δεν βασίστηκε αποκλειστικά στο mobile, αλλά επέκτεινε από την πρώτη της µέρα τη χρήση των νέων τεχνολογιών και στο τηλεφωνικό της κέντρο. Με τη µόνη διαφορά ότι οι κλήσεις για ταξί δεν χρέωναν περισσότερο τους πελάτες. «Βγαίνοντας το 2011, κι ενώ όλοι χρέωναν δύο έως και πέντε ευρώ από το ποσό που έγραφε το ταξίµετρο, εµείς είπαµε ότι όποιος πάρει ταξί ή κλείσει ένα ραντεβού για µια συγκεκριµένη ώρα δεν θα πληρώσει τίποτα περισσότερο από όσο γράψει το ταξίµετρο. Αυτό ήταν και το µυστικό της επιτυχίας µας».

Η εταιρεία, όταν ξεκίνησε το 2011, είχε τρεις εργαζόµενους και 53 οχήµατα. Σήµερα ο στόλος της φτάνει στα 913 ταξί στην Αττική και τα 330 στην επαρχία, ενώ καθηµερινά εξυπηρετεί 6.000 διαδροµές. Το προσωπικό της ξεπερνά πλέον τα 40 άτοµα.

Οι αρχικές επενδύσεις

Η αρχική επένδυση της Taxiplon έγινε µε ίδια κεφάλαια, τα οποία έχουν φτάσει συνολικά τα 500.000 ευρώ. Παράλληλα, επιλογή της διοίκησης ήταν να µη δεχτεί άλλους επενδυτές, µέχρις ότου καταφέρει να αποφέρει κέρδη η εταιρεία. «Όταν εµείς προσλαµβάναµε, οι άλλοι απέλυαν» λέει η CEO της Taxiplon, η οποία ξέρει µε τα µικρά ονόµατά τους όλους τους εργαζόµενους της εταιρείας, καθώς, όπως η ίδια λέει µε πολύ µεγάλη ευχαρίστηση: «Τους βλέπω όλους σαν µια οικογένεια». Αποτέλεσµα της προσπάθειας αυτής ήταν η αλµατώδης αύξηση στον τζίρο της εταιρείας, ειδικά από το 2013 στο 2014, της τάξης του 125%. «Από τότε που ξεκινήσαµε, κανένας µήνας δεν έχει πάει χειρότερα ή το ίδιο µε τον προηγούµενο, αλλά κλείνει µόνο µε αύξηση» σηµειώνει η Ματίνα Καυκαρισίου, ενώ τονίζει ότι κύριοι ανταγωνιστές της δεν είναι οι άλλες παρόµοιες εφαρµογές για τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας στον τοµέα των ταξί, αλλά οι εταιρείες ραδιοταξί. «Η δεύτερη στον χώρο των ραδιοταξί εταιρεία στην Αττική έχει 3.000 – 3.500 διαδροµές τη µέρα, δηλαδή σχεδόν τις µισές από αυτές της Taxiplon».

Τα πράγµατα δεν ήταν εύκολα στην αρχή. Ο ανταγωνισµός εξαιτίας της µείωσης της κίνησης είχε ενταθεί και η πρόταση για κλήσεις οδηγών χωρίς παραπάνω χρέωση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στις υπόλοιπες εταιρείες. «Τα δύο πρώτα χρόνια οι ανταγωνιστές δεν προσπάθησαν να µας µιµηθούν αλλά να µας κλείσουν, επειδή έλεγαν πως είµαστε παράνοµοι γιατί δεν χρεώναµε. Έπειτα από ενάµιση χρόνο γραφειοκρατικής τρέλας, το υπουργείο Μεταφορών στήριξε τη θέση µας, αλλά έδωσε και στους υπόλοιπους τη δυνατότητα να κάνουν το ίδιο µε εµάς, αλλάζοντας τους κανόνες. Εµείς, όµως, είχαµε ήδη ξεφύγει πολύ».

Η εταιρεία βρέθηκε ανάµεσα στα «Διαµάντια της Ελληνικής Οικονοµίας» το 2014 ως µία από τις πιο αναπτυσσόµενες επιχειρήσεις της Ελλάδας µε ειδικό βραβείο για το τηλεφωνικό της κέντρο και µε την ίδια τη Ματίνα Καυκαρισίου να διακρίνεται προσωπικά. Αξιοσηµείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το 2012 η εφαρµογή της επιλέχθηκε να διαγωνιστεί στο Παγκόσµιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας της Βαρκελώνης (World Mobile Congress 2012) για την κατηγορία Καλύτερη Εφαρµογή Κινητής Τηλεφωνίας για Αυτοκίνηση – Μεταφορές, έχοντας µάλιστα απέναντί της µεγαθήρια όπως τη Mercedes, τη Ford και τη Sony Ericsson.

Στους στόχους της Taxiplon για το µέλλον είναι ένα πολύ φιλόδοξο project, το Taxiplon Village. Μια κίνηση η οποία, σύµφωνα µε τη Ματίνα Καυκαρισίου, στοχεύει να ανταποδώσει τη στήριξη που οι οδηγοί και το προσωπικό έχουν προσφέρει στην εταιρεία. Το Taxiplon Village θα είναι ένας χώρος όπου όλα τα έξοδα που χρειάζεται ένα ταξί θα πραγµατοποιούνται σε τιµές κόστους. Αγορά πετρελαίου, αλλαγή λαδιών και φίλτρων, δουλειές φανοποιού και ένα 24ωρο ιατρείο για όποιον οδηγό χρειάζεται άµεση βοήθεια είναι µερικές από τις λειτουργίες που αναµένεται να έχει. «Ειδικά το θέµα των καυσίµων είναι µια εξαιρετική ιδέα την οποία ελπίζουµε να στηρίξουν οι εταιρείες του χώρου» λέει η CEO της εταιρείας. Η επένδυση αυτή αναµένεται να φτάσει τις 300.000 ευρώ, ενώ µέχρι στιγµής τα κεφάλαια προέρχονται από τους ανθρώπους της – όµως η αναζήτηση επενδυτών βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των προσπαθειών. Μάλιστα, η Ματίνα Καυκαρισίου ελπίζει πως µόλις βρεθεί ο χώρος του Taxiplon Village, για τον οποίο βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση, οι εργασίες αναµένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015.

Παράλληλα, οι συνεργασίες της Taxiplon µε µεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως η Cosmote και η Wind, αλλά και οι τηλεοπτικοί σταθµοί Antenna και Alpha Channel, επεκτείνονται διαρκώς, ενώ µεγάλος στόχος για το µέλλον αποτελεί η δραστηριοποίηση στο εξωτερικό. Βασιζόµενη στην εµπειρία της µέχρι τώρα πορείας στην Ελλάδα, οι άνθρωποί της στοχεύουν στη διαχείριση υπηρεσιών µεταφοράς καθιστώντας την εταιρεία µία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα, που οι µετακινήσεις θα περνούν αποκλειστικά από το δικό της καινοτόµο δίκτυο.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος