H Εθνική ξανά στις αγορές μετά από πέντε χρόνια

H Εθνική ξανά στις αγορές μετά από πέντε χρόνια

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου ύψους 750 εκατ. ευρώ. 

Σήμερα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση senior και unsecured ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα. Έτσι με αυτό τον τρόπο η τράπεζα επιστρέφει στις αγορές μετά από πέντε χρόνια. Το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο ύψους 750 εκατ. ευρώ ανοίγει στο Λονδίνο και αναμένεται να καταγράψει τις συμμετοχές των επενδυτών μέχρι και την Πέμπτη 24 Απριλίου.

Η κοινοπραξία των τραπεζών που έχει αναλάβει την έκδοση (Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs και HSBC) έχει ξεκινήσει ήδη το premarketing ενώ την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις στο Λονδίνο, σε διεθνείς επενδυτές.  Το ενδιαφέρον είναι ήδη έντονο, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν το επιτόκιο της πενταετούς έκδοσης χαμηλότερα από αυτό του δημοσίου (4,95%).

Παράλληλα με την ομολογιακή έκδοση η διοικητική ομάδα της τράπεζας θα πραγματοποιήσει επαφές και για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες που έχουν αναλάβει να τρέξουν την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας οργάνωσαν τηλεδιάσκεψη κατά την διάρκεια της οποίας η διοίκηση της Eθνικής παρείχε διευκρινίσεις για το εγχείρημα.

Σύμφωνα με την διοίκηση μέσω της ΑΜΚ η ΕΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες (2,2 δισ.) που προέκυψαν από τα stress test της ΤτΕ, ενώ θα θωρακιστεί πλήρως σε ό,τι αφορά τους κανόνες της Βασιλεία ΙΙΙ. Παράλληλα η ΑΜΚ θα προσφέρει στην τράπεζα τη δυνατότητα αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου, ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Η ΕΤΕ θα πραγματοποιεί roadshow έως τις 2 Μαίου, ενώ η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαίου.

Διαβάστε επίσης: O αγώνας δρόμου της Εθνικής Τράπεζας