H γυναίκα «λύκαινα» που πονοκεφαλιάζει τον Ερντογάν

H γυναίκα «λύκαινα» που πονοκεφαλιάζει τον Ερντογάν
Meral Aksener, a former Turkish interior minister and deputy parliament speaker, addresses her party's first meeting in Ankara, Turkey, Wednesday, Oct. 25, 2017. Hoping to challenge President Recep Tayyip Erdogan in elections set for 2019, Aksener founded the center-right "Iyi Parti," or "Good Party," in Ankara with a group of legislators who broke away from Turkey's nationalist party this year. (Depo Photos via AP)

Το «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ ένας από τους βασικούς λόγους πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Πολλές εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν και τους συμμάχους του ακροδεξιούς, σημαντικό προβάδισμα για νίκη στις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Ωστόσο, δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ενδεχομένως να προκύψει ντέρμπι και να μην είναι τόσο ανέφελη η πορεία του Σουλτάνου προς την επικράτηση.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ βασική αντίπαλος της ισχυρής υποψηφιότητας του Ταγίπ Ερντογάν είναι μέχρι στιγμής η αρχηγός του IYI Parti (Καλό Κόμμα) Μεράλ Ακσενέρ, η οποία ελπίζει ότι θα πάει στο δεύτερο γύρο και θα καταφέρει να πάρει όλες τις ψήφους της αντιπολίτευσης ανατρέποντας τον Ερντογάν.

Από την άλλη η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ εκτιμά ότι το 45-46% που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή μπορεί γίνει 50% μέχρι τις 24 Ιουνίου και να κερδίσουν τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, το πρόσωπο-κλειδί για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να πάει σε πρόωρες κάλπες ήταν η «λύκαινα», όπως την αποκαλούν, τη Μεράλ Ακσενέρ που της έχουν προσάψει αυτόν τον χαρακτηρισμό λόγω του γεγονότος ότι είναι ηγέτης των εθνικιστών.

Η Μεράλ Ακσενέρ διαφώνησε με τον πολιτικό «συνεταίρο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί ούσα, μάλιστα, ακόμη περισσότερο εθνικίστρια από τον αρχηγό των «γκρίζων λύκων» και πριν από μερικούς μήνες ίδρυσε το δικό της κόμμα, το «Iyi Parti». Ένας πολιτικός σχηματισμός που είναι ακροδεξιός και άκρως εθνικιστικός.

Τώρα βάσει του Συντάγματος της Τουρκίας, το κόμμα της Ακσενέρ, το οποίο βάσει των δημοσκοπήσεων φαίνεται να ροκανίζει τα ποσοστά του Ερντογάν και να θέτει σε κίνδυνο την αυτοδυναμία του, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Ο Ερντογάν με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών προλαβαίνει το διάστημα των έξι μηνών από την ίδρυση του κόμματος της Ακσενέρ με δεδομένο πως συμπληρώνει το χρονικό αυτό όριο στις 28 Ιουνίου και όχι στις 24, με αποτέλεσμα η υποψηφιότητά της να είναι στον αέρα.

Ποια είναι η Μεράλ Ακσενέρ που φοβάται ο Ερντογάν;

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα σύστημα, όπου ο μικρός εταιρός και ο μεγάλος εταίρος αποδέχεται την προσφορά. Ήξερα ότι ήταν φοβισμένοι, αλλά δεν πίστευα ότι ήταν τόσα τρομοκρατημένοι».  Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση της Ακσενέρ που έσπευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της.

Η Ακσενέρ, ίδρυσε πριν λίγους μήνες το Καλό Κόμμα προερχόμενη η ίδια και τα στελέχη της από τους εθνικιστές του Μπαχτελί.

Ήταν πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τανσού Τσιλέρ και όταν το 1997, ο στρατός προσπάθησε να ρίξει την κυβέρνηση, εκείνη «ύψωσε τα στήθη της» και τα έβαλε με τους στρατηγούς. Τότε, ένας από αυτούς, την απείλησε ότι θα την σουβλισει και θα την βάλει για παραδειγματισμό έξω από το υπουργείο της.

Γεννήθηκε το 1956 σε μια μικρή κωμόπολη, έξω από την Κωνσταντινουπολη. οι γονείς της ήταν μουσουλμάνοι που ζούσαν στην Θεσσαλονίκη και το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών πήγαν στην Τουρκία.

Σπούδασε Ιστορία στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το 1994, ενώ δίδασκε εκεί, κέρδισε μια θέση στο κοινοβούλιο με το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

Μπήκε στο κοινοβούλιο με το κόμμα των γκρίζων λύκων, το οποίο προσπάθησε να εξαγνίσει από το βίαιο παρελθόν του ο σημερινός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Το 2016, η Ακσενέρ συγκρούστηκε με τον Μπαχτσελί, όταν εκείνος αποφάσισε να στηρίξει τον Ερντογάν.

Στο κόμμα της έχει συγκεντρώσει πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα που έχουν εντελώς διαφορετικές καταβολές.

Απογοητευμένα στελέχη του κόμματος του Ερντογάν, ακροδεξιούς, μέλη του κόμματος των γκρίζων λύκων που είναι και η μεγαλύτερη δεξαμενή της, ακόμα και αριστερούς.

Τι αναφέρει το Stratfor

Σύμφωνα με το διεθνές think tank Stratfor, όταν στα τέλη του 2017 αναδύθηκε το κόμμα της αντιπολίτευσης Iyi Parti (το Καλό Κόμμα), τράβηξε δυσαρεστημένα μέλη από τις τάξεις τόσο του κυβερνώντος AKP, όσο και του Εθνικιστικού Κινήματος.

Η αυξανόμενη δημοφιλία του Iyi Parti έχει αρχίσει να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή και για τα δυο κόμματα , με πρόσφατες δημοσκοπήσεις να «δείχνουν» μάχη στήθος με στήθος με το AKP σε μια ενδεχόμενη προεδρική εκλογή. Στην πίεση αυτή έρχεται να προστεθεί η μουντή εικόνα της τουρκικής οικονομίας που η κυβέρνηση φοβάται πως μπορεί να επιδεινωθεί. Αν και το ΑΕΠ της Τουρκίας συνεχίζει να αυξάνεται, το εταιρικό χρέος και ο πληθωρισμός έχουν επίσης αυξηθεί, καθιστώντας την οικονομία της χώρας ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια σειρά παγκόσμιους παράγοντες.

«Καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση για οικονομική σταθερότητα τους επόμενους μήνες, το AKP επιζητεί να κεφαλαιοποιήσει το σημερινό επίπεδο στήριξής του. Τους τελευταίους μήνες, ο τουρκικός στρατός έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών στην Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, ενέργεια που αποδείχθηκε δημοφιλής στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η κεφαλαιοποίηση αυτής της ανόδου στην προτίμηση της κοινής γνώμης θα μπορούσε να αποτελέσει μια τεράστια επιβράβευση για τον Ερντογάν αν κερδίσει στις πρόωρες εκλογές, καθώς οι αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας που εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα του Απριλίου 2017 θα τεθούν σε εφαρμογή μετά της επόμενες εκλογές της Τουρκίας. Μετά την κάλπη, η θέση του πρωθυπουργού θα εξαλειφθεί και οι εξουσίες του προέδρου θα διευρυνθούν σημαντικά» αναφέρει.