H Κίνα απαντάει στους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ μέσω ΠΟΕ

H Κίνα απαντάει στους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ μέσω ΠΟΕ
epa06658550 Chinese President Xi Jinping is seen on a screens speaking during the opening of Boao Forum For Asia (BFA) Annual Conference 2018 in Boao, Hainan province, China 10 April 2018. Boao Forum For Asia (BFA) Annual Conference 2018 brings together politicians and business leaders from different countries and is being held in China's Hainan province from 08 until 11 April 2018. EPA/Stringer CHINA OUT

Το Πεκίνο προσπαθεί να κατευνάσει τους τόνους, ενώ η ΕΚΤ προειδοποιεί για τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου στις αγορές συναλλάγματος. 

Η Κίνα προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών για την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον ΠΟΕ.

Συγκεκριμένα το Πεκίνο ζήτησε «να αρχίσουν διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών» αναφορικά με «ορισμένα μέτρα που έχουν στόχο τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου», αναφέρεται στο έγγραφο, στο οποίο διευκρινίζεται πως η προσφυγή κατατέθηκε στις 5 Απριλίου.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως «η Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει το ελεύθερο εμπόριο», κατά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ στο Φόρουμ Μποάο της Ασίας.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη διεθνή τάξη και τους κανόνες και να στηρίζουμε το ελεύθερο εμπόριο και την απελευθέρωση και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων», δήλωσε ο Σι. «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη νοοτροπία του “Ψυχρού Πολέμου” και να ταχθεί υπέρ της συνεργασίας για την οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα», δήλωσε.

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ακόμη πως η χώρα του θα βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον για τους ξένους επενδυτές, λέγοντας πως «μόνο ο φρέσκος αέρας μπορεί να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό».

«Η Κίνα στηρίχθηκε κυρίως στο να παράσχει ευνοϊκές πολιτικές για τους ξένους επενδυτές στο παρελθόν, αλλά τώρα θα πρέπει να στηριχθούμε περισσότερο στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος», δήλωσε. «Θα βελτιώσουμε την ευθυγράμμιση με τους διεθνείς οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες, θα αυξήσουμε τη διαφάνεια, θα ενισχύσουμε την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, θα σεβαστούμε το κράτος δικαίου, θα ενθαρρύνουμε τον ανταγωνισμό και θα αντιταχθούμε στο μονοπώλιο», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

ΕΚΤ: Αρνητικές συνέπειες στις αγορές συναλλάγματος από έναν εμπορικό πόλεμο
Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να είχε εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες, μεταξύ άλλων και στις αγορές συναλλάγματος, δήλωσε σήμερα ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν αρνητικές επιπτώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε ο Νοβότνι, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, στο οικονομικό συνέδριο SUERF.

«Οι άμεσες επιπτώσεις μπορεί να είναι στη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά αυτό είναι δύσκολο να το δει ή να το προβλέψει κάποιος διότι σήμερα έχουμε τόσες πολλές διασυνδέσεις, έχουμε μεγάλες αλυσίδες παραγωγής…Μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά οι συνέπειες στη νομισματική πολιτική δεν είναι πολύ σαφείς».

Ο Νοβότνι πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν έχει ένα στόχο για τη συναλλαγματική ισοτιμία και ότι ο ίδιος δεν θέλει η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε αλλαγές σε ό,τι αφορά το στόχο της να διατηρεί τον πληθωρισμό σε επίπεδα μόλις κάτω του 2% μεσοπρόθεσμα.

Ο Νοβότνι δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει την εξομάλυνση της νομισματικής της πολιτικής. «Τώρα, νομίζω ότι είναι ώρα για μια σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής. Αυτή η εξομάλυνση απαιτεί μια ευαίσθητη εξισορρόπηση των μέτρων καθώς και προσεκτική αλληλουχία στον χρόνο», δήλωσε ο Νοβότνι.