H Κομισιόν βάζει στο στόχαστρο το Android της Google

H Κομισιόν βάζει στο στόχαστρο το Android της Google
Melbourne, Australia - May 23, 2016: Close-up view of Google apps on an Android smartphone, including Chrome, Gmail, Maps.

Η εποπτική αρχή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά μια δεύτερη γνώμη για το λογισμικό στα κινητά.

 

Η υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού στην Ευρ. Ένωση όρισε μια ομάδα ειδικών οι οποίοι θα δώσουν μια δεύτερη γνώμη πάνω στο θέμα του λειτουργικού συστήματος για κινητές συσκευές Android, της Google.

Αυτό ανέφεραν δύο πηγές με άριστη γνώση των εξελίξεων, σε μια στιγμή που η Ευρ. Επιτροπή σκέφτεται να επιβάλλει πρόστιμο-ρεκόρ στην εταιρεία.

Αν το πάνελ των ειδικών συμφωνήσει με τα αρχικά συμπεράσματα της Ευρ. Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε ήδη με το θέμα, τότε αυτό θα ανοίξει τον δρόμο στην έκδοση απόφασης της Ευρ. Επιτροπής εναντίον της Google μέχρι το τέλος του έτους.

Πέρυσι τον Απρίλη, ύστερα από ενέργειες της οργάνωσης FairSearch, η Κομισιόν κατηγόρησε τη Google ότι χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Android ως εργαλείο εναντίον των ανταγωνιστών της.

Η αρχή ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία έχει ήδη επιβάλλει πρόστιμο 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Google, ίσως πλήξει εκ νέου την εταιρεία, σε μια στιγμή που οι δυνατότητες ανάπτυξης του Android μοιάζουν απεριόριστες.

Τόσο η Κομισιόν όσο και η Google αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.

Η αρμόδια αρχή ανταγωνισμού της ΕΕ είπε ότι οι τακτικές της Google περιλαμβάνουν την απαίτηση προς τους κατασκευαστές smartphone να προ-εγκαθιστούν το Google Search και το Google Chrome ως αντάλλαγμα για την παροχή πρόσβασης σε άλλες εφαρμογές της Google, απαγορεύοντας παράλληλα στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν ανταγωνιστικές εκδόσεις Android.

Η εταιρεία κατηγορήθηκε επίσης ότι πληρώνει τις εταιρείες παραγωγής smartphone και τους παρόχους δικτύου κινητής τηλεφωνίας ώστε αυτοί να εγκαθιστούν μόνο Google Search στις συσκευές τους.

Η Google είχε δηλώσει τότε ότι το Android είναι ένα εξαιρετικό σύστημα βασισμένο σε ανοιχτό λογισμικό και σε ανοιχτή καινοτομία, και ότι είναι καλό για τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές.

Η Ευρ. Επιτροπή σχεδίαζε να συστήσει τον Ιούνιο ένα πάνελ αξιολόγησης, γνωστό και ως «ο δικηγόρος του διαβόλου», ανέφεραν οι πηγές.

Τέτοια πάνελ απαρτίζονται συνήθως από 3-4 έμπειρους αξιωματούχους που εξετάζουν εκ νέου τα αρχικά συμπεράσματα, ώστε να είναι σίγουρο ότι η απόφαση είναι βάσιμη.

Δεν είναι σαφές αν η ομάδα έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες της ή όχι.