H «μαύρη» Τρίτη της αγοράς συγχωνεύσεων και εξαγορών

H «μαύρη» Τρίτη της αγοράς συγχωνεύσεων και εξαγορών

Πώς κατέρρευσαν συμφωνίες ύψους 120 δισ. δολαρίων σε μόλις 24 ώρες. 

Τη χθεσινή μέρα θα τη θυμούνται για πολύ καιρό τα στελέχη της Wall Street , καθώς μόλις σε 24 ώρες κατέρρευσαν συμφωνίες που ξεπερνούσαν τα 120 δις. δολάρια.

Το 2014 έχει χαρακτηριστεί ως το έτος των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Ενδεικτικά η αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών είχε εκτιναχθεί το τελευταίο εξάμηνο, με την αξία των deal παγκοσμίως να ξεπερνά τον Ιούλιο τα 2 τρισ. δολ. Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα αυτού του ράλι, ειδικότερα καθώς η Ουάσιγκτον εκφράζει επισήμως την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει τις πρακτικές φοροαποφυγής που ήταν ένα βασικό κίνητρο για πολλές συμφωνίες.

Και επιβεβαιώθηκαν καθώς σε λίγες ώρες, κατέρρευσαν deal συνολικής αξιας 120 δισ. δολ. προκαλώντας τριγμούς στη χρηματιστηριακή αγορά και ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της ανοδικής πορείας των συμφωνιών που έχει ανεβάσει ρυθμό από τις αρχές του έτους.

Η εφημερίδα Financial Times αναφέρεται ενδεικτικά στην προσφορά εξαγοράς 71 δισ. δολ. από την 21st Century Fox για την Time Warner. Η εταιρεία media που ελέγχει ο Rupert Murdoch επέρριψε τις ευθύνες στην αποτυχία της Time Warner «να διερευνήσει μία προσφορά που ήταν ακαταμάχητη». Η ανακοίνωση, που έγινε μόλις τρεις εβδομάδες αφότου ο κ. Murdoch εξέφρασε δημοσίως το ενδιαφέρον του για την Time Warner, έληξε απότομα μια διαμάχη γιγάντων, που οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι θα κρατήσει αρκετούς μήνες.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις φήμες ότι η Sprint, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που ελέγχει ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Masayoshi Son, εγκαταλείπει τη δική της προσφορά για την εξαγορά της ανταγωνιστικής T-Mobile US. Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, η αλλαγή σχεδίων δεν ήταν αποτέλεσμα κακής συνεννόησης, αλλά αντιστάσεων από τις ρυθμιστικές αρχές.

«Ο κ. Son, αν και δεν κατέθεσε ποτέ επισήμως προσφορά, αντιμετώπισε ισχυρές αντιστάσεις από τις ρυθμιστικές αρχές για αντιμονοπωλιακά θέματα που θα προέκυπταν από τη συνένωση της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ. Η υπομονή του -και πιθανώς το στομάχι του- δεν άντεξε αυτήν την κατάσταση κι αποφάσισε να δώσει τέλος στη μάχη με την Ουάσιγκτον που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο. Η απόφαση αυτή μείωσε την κεφαλαιοποίηση της Sprint κατά 15%, ενώ η μετοχή της T-Mobile κατέγραψε κάθετη πτώση 9%» αναφέρει η εφημερίδα.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς έγινε γνωστό την Τρίτη ότι η T-Mobile US ετοιμαζόταν να απορρίψει την προσφορά των 15 δισ. δολ. από τη γαλλική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Iliad.

Επίσης η Wallgreens, η αμερικανική αλυσίδα φαρμακείων, αναμενόταν να προχωρήσει την Τετάρτη με την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού που δεν κατέχει στα βρετανικά φαρμακεία Alliance Boots έναντι 10 δισ. δολ. Κρίσιμο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία εκτιμάται πως δεν θα χρησιμοποιήσει αυτήν τη συναλλαγή για να μεταφέρει την έδρα της στην Ευρώπη – κίνηση στην οποία έχουν προσφύγει πολλές αμερικανικές φαρμακευτικές για λόγους φοροαποφυγής. Η Wallgreens θα μπορούσε να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια εάν απέφευγε τον αμερικανικό συντελεστή φορολογίας. Η επιχείρηση, όμως, υπέκυψε στις έντονες πολιτικές (και όχι επενδυτικές) πιέσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει την απέχθειά του για αυτήν την πρακτική φοροαποφυγής, εντείνοντας τις φήμες ότι η Ουάσιγκτον θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την ψήφιση νομοσχεδίου ενάντια σε μία πρακτική που αποδείχθηκε φέτος καταλύτης για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.

«Αυτή η Τρίτη αναδείχθηκε σε λουτρό αίματος και σε προσωπικό επίπεδο για πολλούς δισεκατομμυριούχους» σχολιάζει η εφημερίδα.

Πηγή: FT

Διαβάστε ακόμη: 

BlackRock: O «γίγαντας» των 4,3 τρισ. δολαρίων

Την ανοδική τους πορεία θα συνεχίσουν εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2014