H μερική απασχόληση «κυρίαρχος» στις προσλήψεις τον Οκτώβριο

H μερική απασχόληση «κυρίαρχος» στις προσλήψεις τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Αρνητικό είναι το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 34.999 θέσεις εργασίας για τον μήνα Οκτώβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Η τάση αυτή αποδίδεται στις απολύσεις εποχικά εργαζόμενων, ιδίως μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 138.40, ο υψηλότερος αριθμός για μήνα Οκτώβριο από το 2001, ενώ οι αποχωρήσεις σε 173.407. Από τις 173.407 συνολικά αποχωρήσεις, οι 41.208 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 132.199 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Σημαντικό ποσοστό για τη μερική απασχόληση
Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι και τον Οκτώβριο συνεχίστηκε η τάση που θέλει την μερική απασχόληση να καταλαμβάνει σημαντικό ποσοστό των συνολικών προσλήψεων, κάτι που είχε παρατηρηθεί και τον Σεπτέμβριο. Το γεγονός αποδίδεται στους ελέγχους που γίνονται και τα τσουχτερά πρόστημα που επιβάλει το υπουργείο Εργασίας, γεγονός που οδηγεί προφανώς αρκετούς εργοδότες να προχωρήσουν στο να ασφαλίσουμε με μερική απασχόληση εργαζομένους τους. Τον Οκτώβριο οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν 59.563, αυτές της μερικής απασχόλησης 61.546 και οι εκ περιτροπής 17.299 (σύνολο 138.408).

Διαβάστε ακόμη: Έρχονται 28.000 προσλήψεις με 5μηνες συμβάσεις

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι το επίπεδο του αρνητικού ισοζυγίου του Οκτωβρίου 2013 είναι μικρότερο κατά περίπου 30% σε σχέση με το αντίστοιχο αρνητικό του Οκτωβρίου 2012 (αρνητικό ισοζύγιο 50.473 θέσεων εργασίας). Συγκεκριμένα και σε απόλυτα μεγέθη, από τη σύγκριση των επιπέδων των δύο μηνών προκύπτουν 15.474 λιγότερες απώλειες θέσεων εργασίας, ως αποτέλεσμα, κυρίως, των νέων αναγγελιών πρόσληψης που τον Οκτώβριο 2013 είναι υψηλότερες κατά 46.401 προσλήψεις σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο.

 

Αναφορικά με τις εξελίξεις ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως «τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για το μήνα Οκτώβριο, όπως προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, συμβαδίζουν με τους αναμενόμενους εποχικούς παράγοντες (διαχρονικά αρνητικές ροές τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο), αλλά και με τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.

Έτσι, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, ο Οκτώβριος λόγω της λήξης της θερινής τουριστικής περιόδου παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο ως προς το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων. Ωστόσο, το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα ήταν μικρότερο των προηγούμενων πρόσφατων ετών, συμβάλλοντας στη διατήρηση του θετικού ισοζυγίου για το δεκάμηνο Ιανουάριος – Οκτώβριος του 2013 στις 130.703 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που οφείλεται στη σημαντική αύξηση των προσλήψεων κατά το συγκεκριμένο μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, συνιστώντας, μεταξύ άλλων, απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα της συγκροτημένης προσπάθειας που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής».