H Microsoft «κλείνει» το στόμα σε όσους μιλούν προσβλητικά

H Microsoft «κλείνει» το στόμα σε όσους μιλούν προσβλητικά

Και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ιδιωτικότητα απειλείται από τους νέους όρους που επιβάλλει ο τεχνολογικός κολοσσός στη χρήση των υπηρεσιών του.

του Chris Morris

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις αλλαγές στη συμφωνία παροχής υπηρεσιών της Microsoft, λέγοντας ότι αυτή είναι γεμάτη με ασαφείς όρους που δίνουν στην εταιρεία το δικαίωμα να ελέγξει το περιεχόμενό σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Η ενημέρωση, η οποία τίθεται σε ισχύ την 1η Μαΐου, απαγορεύει στους χρήστες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες για να «προβάλλουν δημόσια ή να μοιράζονται ακατάλληλο περιεχόμενο ή υλικό», συμπεριλαμβανομένης της «προσβλητικής γλώσσας» και του γυμνού.

Ο ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων, Jonathan Corbett, σημειώνει την ασάφεια του όρου «προσβλητική γλώσσα», καθώς ο ορισμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς (το λεγόμενο trash-talking) είναι ένα πάγια πρακτική μεταξύ των παικτών του Xbox Live.

«Αν πω σε κάποιον έναν κακό χαρακτηρισμό στο Xbox Live, άραγε όχι μόνο θα ακυρώσουν τον λογαριασμό μου αλλά και θα κατασχέσουν τα χρήματα που έχω καταθέσει στο λογαριασμό μου;» αναρωτιέται.

Επιπλέον, σημειώνει, τα ζευγάρια που συμμετέχουν σε σέξι συνομιλίες βίντεο όταν είναι χώρια θα μπορούσαν όχι μόνο να απαγορευτούν, αλλά και να παρακολουθούνται από τον τεχνολογικό κολοσσό, καθώς οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι «κατά τη διερεύνηση εικαζόμενων παραβιάσεων αυτών των Όρων, η Microsoft διατηρεί το δικαίωμα να ελέγξει το Περιεχόμενό Σας για την επίλυση του ζητήματος».

«Το 2018, όταν κάποιος μπορεί να προσβληθεί από οτιδήποτε, αυτοί οι όροι επιτρέπουν στο προσωπικό της Microsoft να επιβάλλουν απεριόριστη λογοκρισία αν και όταν το επιλέγουν», λέει ο Corbett. «Αυτό που είναι επίσης σαφές είναι ότι διατηρούν το δικαίωμα να εξετάσουν τα προσωπικά σας δεδομένα και αυτοί οι όροι φαίνεται να τους επιτρέπουν σαφώς να παρακολουθούν και να ακούν τις κλήσεις σας στο Skype, εφ’ όσον ‘διερευνούν’ κάτι. Οι όροι δεν φαίνεται να απαιτούν την υποβολή κάποιας καταγγελίας εναντίον σας – αρκεί ένας υπάλληλος να αποφασίσει ότι θέλει να διερευνήσει».

Η Microsoft δεν απάντησε σε αίτημά μας για κάποιο σχόλιο.