H νέα «χρυσή» πηγή εσόδων για την Apple

H νέα «χρυσή» πηγή εσόδων για την Apple

O τεχνολογικός κολοσσός έχει ήδη χτίσει την επόμενη μεγάλη επιχειρηματική του δραστηριότητα.

του Don Reisinger

Ο αριθμός των δημοσιευμάτων σχετικά με τα προβλήματα του iPhone και την αμφισβήτηση των μελλοντικών προοπτικών της Apple ολοένα και αυξάνεται.

Όμως, οι επικριτές χάνουν από το «ραντάρ» τους ένα κρίσιμο ζήτημα: η Apple έχει ήδη χτίσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα εντός της εταιρείας που είναι μεγάλη, σημαντική, και εξαιρετικά κερδοφόρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες πριν την ανακοίνωση της Apple σχετικά με τα κέρδη της την περασμένη Τρίτη, μια σειρά από δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το iPhone αντιμετωπίζει προβλήματα. Μάλιστα, υποστήριζαν ότι τα προβλήματα του iPhone θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε ευρύτερα ζητήματα για την εταιρεία και τους μετόχους της.

Όμως, αμέσως μετά η Apple ανακοίνωσε τα κέρδη της για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου. Παράλληλα με την ισχυρή απόδοση του iPhone, χάρη στο οποίο τα έσοδα του αντίστοιχου τμήματος ξεπέρασαν τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση κατά 14% σε ετήσια βάση), η Apple ανακοίνωσε εντυπωσιακή ανάπτυξη του τμήματος Υπηρεσιών της.

Η δραστηριότητα αυτή, η οποία περιλαμβάνει το App Store, το AppleCare, το Apple Pay και άλλες υπηρεσίες, σημείωσε άνοδο εσόδων 31%, στα 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα της Apple, πίσω από το iPhone, και προσέφερε πολλά περισσότερα έσοδα σε σχέση με τους Mac.

Γεγονός είναι ότι η όλη ανησυχία για τα iPhone της Apple ήταν υπερβολική. Και τα δημοσιεύματα δεν έλαβαν υπόψη ότι η Apple έχει χτίσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα στο τμήμα Υπηρεσιών της που φαίνεται έτοιμη να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο.

Αν η Apple διατηρήσει το ρυθμό αύξησης των εσόδων στις Υπηρεσίες μέχρι το τέλος του χρόνου, το τμήμα θα μπορούσε να φτάσει σε τριμηνιαία έσοδα 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τα τέλη του 2018. Βεβαίως, το ποσό αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο των εσόδων των iPhone, αλλά απ’ την άλλη τα έσοδα δεν είναι το μόνο μέγεθος που πρέπει να εξετάσουμε.

Το τμήμα Υπηρεσιών της Apple πιστεύεται ότι είναι το πιο κερδοφόρο της εταιρείας. Παρόλο που η Apple δεν μοιράζεται δεδομένα που σχετίζονται με το περιθώριο κέρδους ανά τομέα, αναλυτές έχουν επισημάνει ότι το περιθώριο κέρδους των Υπηρεσιών της εταιρείας φθάνει το 60%. Σε συνέντευξή του στο Fortune, ο Daniel Ives, αναλυτής της GBH Insights, είπε ότι πιστεύει πως οι Υπηρεσίες της Apple έχουν περιθώριο κέρδους «άνω του 50%», σαφώς ανώτερο του περιθωρίου κέρδους του iPhone. Επιπλέον, πιστεύει ότι στο μέλλον το περιθώριο κέρδους των Υπηρεσιών θα αυξηθεί περαιτέρω.

Εάν αποδεχθούμε την εκτίμηση του Ives, οι Υπηρεσίες παρήγαγαν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μικτά κέρδη κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Σύμφωνα με τον Ives, περίπου 20% των καθαρών κερδών της Apple που ανέρχονται συνολικά στα 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια (δηλαδή περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια), μπορούν να αποδοθούν στις Υπηρεσίες.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι η Apple θα ήταν οκ αν το τμήμα iPhone της εταιρείας έπιανε …πάτο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εταιρεία θα χρειαστεί να συνεχίσει να ενισχύει το τμήμα iPhone της για να διατηρήσει το επιθυμητό επίπεδο εσόδων και κερδών και στο μέλλον.