H νέα συμμαχία της IBM για να εκθρονίσει την Amazon

H νέα συμμαχία της IBM για να εκθρονίσει την Amazon
epa05110980 (FILE) A file photo dated 19 November 2013 showing an IBM sign in New York, USA. IBM, the business and computer giant, is to release their 4th quarter results on 19 January 2016. EPA/JASON SZENES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η IBM και η Cloudflare ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την εταιρεία του Τζεφ Μπέζος.

του Robert Hackett

Η IBM ενώνει τις δυνάμεις της με την Cloudflare, μια νεοφυή επιχείρηση τεχνολογίας αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με έδρα στο Σαν Φραντσίσκο, για να προσφέρει μια σειρά νέων προϊόντων και υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας στους πελάτες της στον κλάδο της υπολογιστικής cloud.

Τα διευθυντικά στελέχη της ‘Big Blue’ ελπίζουν προφανώς ότι η συνεργασία αυτή θα καταστήσει το IBM Cloud μια ελκυστικότερη εναλλακτική σε σχέση με το Amazon Web Services, τον «βασιλιά» του cloud computing σήμερα.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην IBM να αναθέσει σε τρίτους διάφορες λειτουργίες ασφαλείας IT, δίνοντας παράλληλα στην Cloudflare πρόσβαση στο δίκτυο πελατών της IBM μέσω μιας συμφωνίας επαναπωλητή.

Ο John Considine, γενικός διευθυντής υποδομών cloud της IBM, δήλωσε στο Fortune ότι ο συνδυασμός προϊόντων «θα απλοποιήσει τρομερά τα πράγματα για τους τελικούς χρήστες». Η ενοποίηση αυτή, τονίζει ο ίδιος, θα επιτρέψει στους πελάτες της IBM να προσθέσουν εύκολα τις άμυνες της Cloudflare, στις οποίες περιλαμβάνονται «ασπίδες» κατά επιθέσεων DDoS και firewalls για την προστασία από κακόβουλο λογισμικό μέσω διαδικτύου.

Οι πελάτες της IBM θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Cloudflare, με την επωνυμία IBM Cloud Internet Services, «απλώς πατώντας, τις περισσότερες φορές, ένα κουμπί στον πίνακα ελέγχου» λέει ο Matthew Prince, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cloudflare.

Η πρόσβαση στις συγκεκριμένες λειτουργίες θα ανοίξει στις 19 Μαρτίου.

Η Cloudflare ήδη διατηρεί παρεμφερείς συμφωνίες με τη Google Cloud και τη Microsoft Azure, αλλά όχι με την Amazon.

«Ο ευκολότερος τρόπος για να φέρουμε ένα προϊόν στην αγορά» λέει ο Chris Merritt, γενικός διευθυντής εσόδων της Cloudflare, περιγράφοντας το σκεπτικό της συμφωνίας, «είναι οι πελάτες να αγοράζουν μέσω καθιερωμένων σχέσεων, όπως η σχέση που έχουν εδώ και πολύ καιρό με την IBM».

Στα τέλη του 2017, η IBM ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος cloud με περίπου 8% μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας έρευνας αγοράς Synergy Research Group. Σχεδόν το ένα τρίτο της αγοράς cloud computing ελέγχεται από την Amazon ενώ το μερίδιο της Microsoft είναι 13%.