«H παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ περνάει από το φυσικό αέριο»

«H παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ περνάει από το φυσικό αέριο»

Ο στρατηγικός στόχος της ΕΕ για ενεργειακή επάρκεια επηρεάζει τις τύχες της Ελλάδας.

Μια διαφορετική προσέγγιση για το λόγο που η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει στο ευρώ, επιχειρεί η διαδικτυακή πλατφόρμα οικονομικών ειδήσεων Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Σε ανάλυση της επισημαίνει ότι η αναγκαιότητα να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ συνδέεται με την ζωτική ανάγκη και τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ να εξασφαλίσει την ενεργειακή της τροφοδοσία και επάρκεια.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει: «Η διάσωση της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό πρότζεκτ. Έχει να κάνει με το φυσικό αέριο. Η ΕΕ θέλει να αποδεσμευτεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατασκευάζοντας γι’ αυτό το σκοπό έναν αγωγό, ο οποίος θα οδηγεί από την Τουρκία στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας. Προκειμένου να μην διακυβευθεί το έργο εξαιτίας μίας κατάρρευσης της Ελλάδας, η χώρα διατηρείται στο ευρώ. Η πικρή αλήθεια για τους Έλληνες είναι ότι το ζήτημα είναι η χώρα τους, όχι οι άνθρωποι».

Κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για τον TAP

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι εταιρίες εκμετάλλευσης του TAP «υπόσχονται μεν ότι ο αγωγός θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, για τους περισσότερους Έλληνες δεν θα επιφέρει καμία πραγματική βελτίωση των συνθηκών ζωής. Αυτοί θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται με προγράμματα λιτότητας. Αντιθέτως οι ελίτ στην Αθήνα θα επωφεληθούν σε κάθε περίπτωση, όπως κάνουν εδώ και 100 χρόνια, συσσωρεύοντας χρήματα από το εξωτερικό στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χωρίς να φέρνουν την Ελλάδα πάνω από το επίπεδο μίας αναπτυσσόμενης χώρας» καταλήγει το δημοσίευμα.