H PepsiCo έθεσε παγκόσμιο στόχο να μειώσει τη ζάχαρη στα αναψυκτικά της

H PepsiCo έθεσε παγκόσμιο στόχο να μειώσει τη ζάχαρη στα αναψυκτικά της
MIAMI - MARCH 22: In this photo illustration cans of Pepsi sodas are seen on March 22, 2010 in Miami, Florida. PepsiCo announced plans to cut sugar, fat, and sodium in its products to address health and nutrition concerns. The maker of soft drinks including Pepsi-Cola, Gatorade also makes Frito-Lay brand snacks. (Photo Illustration by Joe Raedle/Getty Images) Photo:

Η εταιρεία ανακοίνωσε τους στόχους της για τη μείωση της ζάχαρης, του νάτριου και των κορεσμένων λιπών.

Η PepsiCo έχει ορίσει έναν νέο στόχο για τη μείωση της ποσότητας ζάχαρης στα αναψυκτικά της σε όλο τον κόσμο, στα πλαίσια ενός πακέτου στόχων για την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων, από την παχυσαρκία μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Η εταιρεία, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μέχρι το 2025, τουλάχιστον τα δύο τρίτα των αναψυκτικών της θα έχουν 100 ή λιγότερες θερμίδες από πρόσθετη ζάχαρη ανά 12 oz, ενώ το αντίστοιχο τωρινό ποσοστό είναι 40%.

Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία η εταιρεία σχεδιάζει να υλοποιήσει λανσάροντας περισσότερα αναψυκτικά με μηδέν ή λιγοστές θερμίδες και αλλάζοντας τη συνταγή στα τωρινά αναψυκτικά, έρχεται σε μια στιγμή που η PepsiCo και η Coca-Cola δέχονται πιέσεις από ειδικούς επί θεμάτων υγείας και κυβερνήσεις. Οι επικριτές τους επισημαίνουν ότι οι εταιρείες αυτές φέρουν ευθύνη για την εξάπλωση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Η PepsiCo λέει ότι ο νέος παγκόσμιος στόχος είναι πιο φιλόδοξος από τον προηγούμενο, που αφορούσε τη μείωση της ζάχαρης κατά 25% σε συγκεκριμένα ποτά, σε συγκεκριμένες αγορές, μέχρι το 2020.

«Η επιστήμη έχει εξελιχθεί» είπε στο Reuters ο Μεχμούντ Χαν, επικεφαλής έρευνας & ανάπτυξης της PepsiCo.

Και ως παράδειγμα έφερε νέα συστατικά γεύσης που απαιτούν λιγότερη γλύκανση: «Δεν είναι μόνο ζήτημα γλυκαντικών, είναι και ζήτημα κατανόησης των συστατικών γεύσης και πρόσβασης σε αυτά».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα πρότεινε τη θέσπιση φόρου σε αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, όπως ακριβώς έχουν κάνει η Γαλλία και το Μεξικό, για τον περιορισμό της κατανάλωσής τους και τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

Η βιομηχανία των αναψυκτικών αντιτίθεται σ’ έναν τέτοιο φόρο.