H Silicon Valley συρρέει στη… «Φωλιά του Κούκου»!

H Silicon Valley συρρέει στη… «Φωλιά του Κούκου»!

Ένα νέο privé club για την ελίτ του τεχνολογικού τομέα.

Που θα πίνουν σύντομα τα επτάστερα κονιάκ και τα malt ουίσκι τους απολαμβάνοντας τα νωχελικά τα ακριβά πούρα τους οι κροίσοι της Silicon Valley; Κατά τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τόνι Πέρκινς της DFJ Frontier και την επενδυτική BootUp Ventures, που στηρίζουν εμπράκτως την ιδέα, το νέο σημείο συνάντησης θα είναι “Η Φωλιά του Κούκου”!

Όχι, η ελίτ της “Μέκκας της τεχνολογίας” δεν φλερτάρει με… μαζική παράκρουση. Απλά, αυτή θα είναι η ονομασία του νέου privé club που θα ανοίξει στις αρχές του 2015 αποκλειστικά για την ελίτ του τεχνολογικού τομέα στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια, σε μικρή απόσταση από τα “αρχηγεία” του Facebook, της Tesla και της Google.
Ήδη στην ιστοσελίδα του το “Cukoo’s Nest” υπόσχεται “το απόλυτο περιβάλλον εντός κι εκτός για δείπνο, ποτό και ειδικές εκδηλώσεις” για “ιδρυτές, διευθύνοντες συμβούλους, επενδυτές και καλλιτέχνες”. Στο μακροσκελές διαδικτυακό μανιφέστο του επίσης ευαγγελίζεται… αναβάθμιση “στην παγκόσμια αλλαγή” και “του οράματος για ένα καλύτερο κόσμο”.

Ήδη, ως πρόβα τζενεράλε, οργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκδηλώσεις και διαλέξεις με επιφανείς προσκεκλημένους τα ιδρυτικά μέλη του, που αυτοαποκαλούνται “βετεράνοι” και στις τάξεις τους συγκαταλέγονται ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μαρκ Κούπαν, ο Ντέιβιντ Ντράμοντ της Google, ο Τιμ Ντράπερ της επενδυτικής Draper Fisher Jurvetson και ο Μπράιαν Γουόνγκ της Kiip.

Στα σχέδια είναι οι συμμετοχές στο κλαμπ να “εμπλουτίσουν” με προεδρικούς υποψηφίους των ΗΠΑ, καθώς και ηγετικές μορφές της αμερικανικής βιομηχανίας και κοινωνίας. “Η Valley δεν έχει ένα μέρος όπου οι επιχειρηματίες μπορούν να συνευρίσκονται και να τα λένε”, αναφέρει ο Ντράπερ σε e-mail που έχει τίτλο “ΕΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ”, απεστάλει σε υπό “στρατολόγηση” νέα μέλη και το οποίου ήλθε σε γνώση του αμερικανικού Fortune.

Σε αυτό περιγράφει το “Cuckoo’s Nest” ως “το ιδανικό όραμα και σημείο για να συμβεί κάτι τέτοιο”. Κι αν και οι λεπτομέρεις για την εγγραφή στο κλαμπ δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει, το σίγουρο είναι ότι θα γίνεται μόνον κατόπιν πρόσκλησης και με κόστος συνδρομής τα 2.500 δολάρια ετησίως.

Υπάρχουν ωστόσο σχέδια για “ανοίγματα”, κυρίως σε επιχειρηματίες κάτω των 30 ετών, με προσφορές ετήσιας συνδρομής στα 1.000 δολ. Έτερος στόχος του κλαμπ είναι το 51% των νέων μελών του να απαρτίζεται από γυναίκες.

Η ιδέα φαίνεται να κερδίζει έδαφος στους κόλπους της ελίτ της Silicon Valley, που μοιάζει να έχει κουραστεί από τα συνήθη σημεία συναθροίσεων, όπως το The Battery. Παρά τα 2.400 δολ. της ετήσιας συνδρομής, το πεντάστερο κλαμπ δεν έχει τόσο σφιχτούς κανόνες όπως ο νέος ανταγωνιστής και ως εκ τούτου έχει αρχίσει λίγο-λίγο να αδειάζει από μέλη!

Παρ’ όλα αυτά, δεν δηλώνουν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ενθουσιασμένοι με την ιδέα της “Φωλιάς του Κούκου”. “Ποιος έχει χρόνο να ασχολείται με τέτοια κλαμπ;” διερωτήθη ανωνύμως ένας ιδρυτής startup στο Fortune, τονίζοντας πως έχει ήδη απορρίψει την πρόσκληση για συμμετοχή στο privé club του Πέρκινς.

“Αυτό που πρέπει να κάνουν οι επιχειρηματίες”, επεσήμανε, “είναι να βάζουν το κεφάλι κάτω και να δημιουργούν”. Για πολλούς ωστόσο φαίνεται ότι στα προαπαιτούμενου είναι και οι καλές, μεταξύ “ομοίων” δημόσιες σχέσεις…