H Volvo πατάει «γκάζι» στις πωλήσεις του Αυγούστου

H Volvo πατάει «γκάζι» στις πωλήσεις του Αυγούστου

Η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία ισχυροποίησε το μερίδιο αγοράς της σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Την ώρα που γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες εξετάζουν σενάρια συγχωνεύσεων για την διατήρηση της βιωσιμότητάς τους εξαιτίας της κρίσης, η Volvo κατάφερε να αυξήσει τα οικονομικά της μεγέθη. Τα στοιχεία για τον μήνα Αύγουστο δείχνουν αύξηση κατά 3,2% στις συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις της σουηδικής κατασκευάστριας εταιρείας αυτοκινήτων, κυρίως στην περιοχή της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

«Best seller» φαίνεται να είναι το νέο XC90, για το οποίο παρουσιάστηκε αυξημένη ζήτηση , ενώ σημαντική απήχηση είχαν και τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς XC. Παρότι είδος πολυτελείας, το αυτοκίνητο είναι ιεραρχημένο ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες των καταναλωτών. Για πολλούς θεωρείται ακόμα σημαντικότερη επένδυση και από ένα σπίτι, όχι μόνο γιατί προσφέρει ευελιξία κινήσεων, αλλά και γιατί αποτελεί φετίχ και υποδηλώνει το κοινωνικό status.

Όσο για την Volvo μόνο τον μήνα Αύγουστο οι συνολικές της πωλήσεις άγγιξαν τα 30.195 οχήματα, εκ των οποίων τα 12.867 διατέθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου η σουηδική φίρμα καταγράφει αύξηση πωλήσεων 6,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Η εν λόγω αύξηση στις πωλήσεις στη Γηραιά Ήπειρο είναι αξιοσημείωτη εάν αναλογιστεί κανείς πως οι περισσότερες χώρες έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση και έχουν επιβάλει μειώσεις στα κατά κεφαλήν εισοδήματα των πολιτών τους.

Την ίδια ώρα, αυξημένες εμφανίστηκαν οι πωλήσεις και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με την αμερικανική αγορά να «απορροφά» 5.870 αυτοκίνητα, μέγεθος ενισχυμένο κατά 18,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς. Την ικανοποίησή του για την ιδιαίτερα θετική επίδοση στην αμερικανική αγορά, δεν έκρυψε ο επικεφαλής πωλήσεων και marketing της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως είναι ιδιαίτερα ευτυχής για την “ενισχυμένη” γκάμα προϊόντων της Volvo που με οδηγό το νέο XC90 αυξάνει τις πωλήσεις της στην αγορά των ΗΠΑ.

Ωστόσο, στην Κίνα οι πωλήσεις σε ετήσια βάση ήταν οριακά μειωμένες δεδομένου ότι τον Αύγουστο διέθεσε 5.574 αυτοκίνητα έναντι 6.190 τον Αύγουστο του 2014, κάτι που αποδίδεται κυρίως στις πρόσφατες χρηματοοικονομικές εξελίξεις.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως αν η Volvo εξακολουθεί να πουλάει ακόμα και σήμερα σαν «ζεστό ψωμί», αυτό οφείλεται όχι μόνο στην διαχρονική πορεία της, αλλά και στις καινοτομίες που έχει εισαγάγει στον κλάδο και την καθιστούν μια από τις ασφαλέστερες εταιρείες κατασκευής οχημάτων.

Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν πως ο Nils Bohlin που εισήγαγε τη ζώνη ασφαλείας τριών σημείων στη σειρά αυτοκινήτων παραγωγής PV544 ήταν μηχανικός της Volvo. Υπολογίζεται μάλιστα ότι έχουν σωθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές χάρη στην απόφαση της Volvo Cars να παραιτηθεί των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας της ώστε να μπορούν να επωφεληθούν όλοι. Επιπρόσθετα, το παιδικό κάθισμα ασφαλείας με φορά προς τα πίσω, ο αισθητήρας Λάμδα, το σύστημα προστασίας από τραυματισμό στον αυχένα, το σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων (BLIS) και πολλά άλλα συνιστούν εφευρέσεις λαμπρών μυαλών που στελέχωσαν και στελεχώνουν την Volvo.