Handelsblatt: Μαύρη Κυριακή για την καγκελάριο Μέρκελ

Handelsblatt: Μαύρη Κυριακή για την καγκελάριο Μέρκελ
epa05387585 German Chancellor Angela Merkel reacts while delivering a statement on the results of Britain's EU referendum, at the Federal Chancellery in Berlin, Germany, 24 June 2016. Britons in a referendum on 23 June have voted by a narrow margin to leave the European Union (EU). Media reports on early 24 June indicate that 51.9 per cent voted in favour of leaving the EU while only 48.1 per cent voted for remaining in. EPA/KAY NIETFELD

Μια από τις πιο σπάνιες κριτικές στην Γερμανίδα καγκελάριο για την πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν άσχημα για την Μέρκελ: Τα σημερινά δημοψηφίσματα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους λαϊκιστές στην Ρώμη και την Βιέννη και εμμέσως και το (σ.σ. δεξιό, λαϊκιστικό, αντιευρωπαϊκό, ξενοφοβικό) κόμμα “Εναλλακτική για την Γερμανία” (AfD). Ούριος άνεμος για το AfD σημαίνει όμως αντίθετος άνεμος για τη καγκελάριο, επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Οι ημερομηνίες θα μπορούσαν να είναι καλύτερες: τα αποτελέσματα στην Αυστρία και την Ιταλία, αν πέσουν μέσα οι δημοσκοπήσεις, δεν θα αρέσουν στην Άνγκελα Μέρκελ, αφού θα δεχτεί δύο χαστούκια πριν το επικείμενο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Έσσεν.

Στη Βιέννη θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος ο επικριτής της, Νόρμπερτ Χόφερ, και στη Ρώμη ενδεχομένως να αποτύχει ο φίλος της Ματέο Ρέντσι, μεταξύ άλλων και λόγω της αντίστασης του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Εννιά μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές, το AfD θα είχε κάθε λόγο να πανηγυρίσει και θα μπορούσε να γίνει μετά τις γερμανικές εθνικές εκλογές (του Σεπτεμβρίου 2017) ένα πραγματικό πρόβλημα για την Μέρκελ, συμπεραίνει η Handelsblatt.

Διαβάστε ακόμη: Ιταλικό Δημοψήφισμα: Ακόμα ένα πλήγμα για το ευρώ;

Άμεσες συνέπειες στη γερμανική πολιτική δεν θα έχουν τα αποτελέσματα των σημερινών δημοψηφισμάτων σε Αυστρία και Ιταλία. Το μήνυμα, όμως, θα είναι αρκούντως καταστροφικό, δεδομένου ότι οι δεξιοί λαϊκιστές της Αυστρίας θα μπορούσαν να κερδίσουν και εθνικές εκλογές, ενώ το 2017 ψηφίζουν επίσης οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί. Πιο δραματικές θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες εξαιτίας του αποτελέσματος στην Ιταλία: σε περίπτωση ήττας του Ρέντσι δεν αποκλείονται ισχυρές αναταράξεις στις χρηματοαγορές. Η υπερχρέωση της χώρας θα μπορούσε να γίνει ένα νέο βάρος για την ευρωζώνη, τονίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Ως επιπλέον αρνητικό στοιχείο θα μπορούσε να αποδεχτεί σήμερα και το γεγονός ότι ο μη δημοφιλής στην Ιταλία Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τρίτη ότι “θα ψήφιζε” τον Ρέντσι στο δημοψήφισμα.

Κι όμως, όλα είχαν ξεκινήσει τόσο καλά. Όταν ο Ρέντσι επισκέφτηκε το Βερολίνο την τελευταία φορά το 2014, η καγκελάριος τού είχε πει παρά τις παράτολμες εξαγγελίες του: “Είμαι εντυπωσιασμένη. Έχω την εντύπωση πως θα συνεργαστούμε πολύ καλά” και εκείνος είχε απαντήσει: “Ευχαριστώ Άνγκελα.”

Διαβάστε ακόμη: Η Αυστρία στις κάλπες υπό το φόβο της ακροδεξιάς

Aπό τότε η Μέρκελ παρέβλεψε τη μια ή την άλλη μη φιλική δήλωσή του, όπως όταν μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής στη Μπρατισλάβα είχε αρνηθεί να εμφανιστεί μαζί της και με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ λέγοντας ψυχρά: “Δεν συμμερίζομαι τα συμπεράσματά τους.”

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέφτηκε εν τούτοις δυο φόρες τον Ρέντσι στην Ιταλία, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως υποστήριξή του διότι “για την Μέρκελ η σταθερότητα στην Ιταλία είναι θεμελιώδους σημασίας”, όπως έγραψε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

H αλήθεια όμως είναι ότι ο Ρέντσι τασσόταν συνεχώς υπέρ της ανάπτυξης και της λιγότερης λιτότητας στην Ευρώπη. Με αυτήν του την πεποίθηση βρισκόταν με συνέπεια απέναντι από την Μέρκελ, η οποία στη καλύτερη περίπτωση τασσόταν υπέρ της σταθεροποιητικής ευελιξίας των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ότι τελικά η αδύναμη ιταλική οικονομία και η υψηλή ανεργία των νέων θα μπορούσαν να αποτελέσουν επίσης τους λόγους για μιαν ενδεχόμενη ήττα του Ρέντσι σήμερα θα πρέπει να κάνει και την Μέρκελ να προβληματιστεί.