Handelsblatt: Θα γίνει η Ιταλία η επόμενη Ελλάδα της Ευρωζώνης;

Handelsblatt: Θα γίνει η Ιταλία η επόμενη Ελλάδα της Ευρωζώνης;

«Η ιταλική οικονομία είναι πιο σημαντική από την ελληνική», αναφέρει ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ.

Συνέντευξη στην Ηandelsblatt παραχώρησε ο υπ. Οικονομικών της Αυστρίας Χάρτβιγκ Λέγκερ, η χώρα του οποίου έχει μέχρι το τέλος του χρόνου την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Ένα από τα θέματα που μονοπωλούν τους τελευταίους μήνες της αυστριακής προεδρίας είναι η διαμάχη Ιταλίας-EE για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε ερώτηση σχετικά με τον η ευρωκρίση βρίσκεται ενώπιον μιας νέας κρίσης χρέους αν λάβει κανείς υπόψη ότι γίνονται παραλληλισμοί μεταξύ της Ελλάδας του 2009 και της Ιταλίας του 2018, ο Χ. Λέγκερ απαντά: «Η ιταλική οικονομία είναι πιο σημαντική από την ελληνική. Και στην περίπτωση της Ιταλίας –σε αντίθεση με την Ελλάδα τότε- έχουν γίνει πάντως ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επομένως, η ελληνική κρίση χρέους δεν θα επαναληφθεί στην Ιταλία. Και δεν πρέπει να επαναληφθεί επειδή η Ιταλία είναι μια πολύ μεγαλύτερη χώρα με πολύ υψηλότερο χρέος».

Ωστόσο ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι ο «αυστριακός καγκελάριος Κουρτς συνέκρινε την Ιταλία με την Ελλάδα» και ρωτά στη συνέχεια τον υπ. Οικονομικώ αν διαφωνεί μαζί του. «Ακριβώς το αντίθετο», αναφέρει ο Χ. Λέγκερ, συμπληρώνοντας: «Είμαστε απολύτως σύμφωνοι ως προς το ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και ότι πρέπει να μπει τέλος στα πολύ υψηλά δημόσια χρέη στην Ευρώπη. Ασχέτως από αν πρόκειται για μικρές ή μεγάλες χώρες. Η ελληνική περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Τέλος σε ερώτηση αν η επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας που ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα στα όριά της και να την αναγκάσει να ζητήσει δανειοδοτική βοήθεια από τον ESM, o ίδιος αναφέρει ότι δεν βλέπει η Ιταλία να εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Αλλά εάν πράγματι καταστεί αναγκαία η προσφυγή σε ένα τέτοιο πακέτο βοήθειας, αυτό θα έχει για την Ιταλία σοβαρές συνέπειες. Τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να υλοποιηθούν στην περίπτωση της Ελλάδας, θα έφερναν την Ιταλία ενώπιον μιας πολύ σκληρής πραγματικότητας».