Heineken: Συμφωνία 3,1 δισ. δολαρίων με την μεγαλύτερη ζυθοποιία της Κίνας

Heineken: Συμφωνία 3,1 δισ. δολαρίων με την μεγαλύτερη ζυθοποιία της Κίνας
epa05826628 A man pours a bottle of alcohol free beer into a glass in Amsterdam, the Netherlands, 03 March 2017 as Dutch brewer Heineken introduces their first alcohol free beer. The brand Heineken 0.0 will be available in other countries at a later date. EPA/OEN VAN WEEL

Η ολλανδική εταιρεία στοχεύει στην επέκτασή της στην κινεζική αγορά, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά premium μπύρας στον κόσμο.

Η Heineken στοχεύει στο κινεζικό εμπόριο. Η ολλανδική ζυθοποιία ανακοίνωσε μια συνεργασία ύψους 3,1 δισ. δολαρίων με την (κυβερνητικά ελεγχόμενη) China Resources Enterprise (CRE) την Παρασκευή, με την ελπίδα να εισέλθει στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

Η Heineken θα λάβει ένα μερίδιο 40% της εταιρείας χαρτοφυλακίου CRH Beer Limited της CRE, η οποία κατέχει την CR Beer, ενώ η CRE με τη σειρά της, θα αγοράσει ένα μερίδιο 0,9% της Heineken έναντι 538 εκατομμυρίων δολαρίων και θα χορηγήσει εγχώρια άδεια στην μάρκα της Heineken.

Ενώ η κατανάλωση μπύρας στην Κίνα έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, μια τάση για μπύρα υψηλής ποιότητας έχει αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με το Euromonitor, κάνοντας τη χώρα τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά premium μπύρας στον κόσμο. Η αγορά μπύρας στην Κίνα είναι επίσης η μεγαλύτερη σε ποσότητα.

Η συμφωνία μεταξύ της Heineken και της CR Beer αποσκοπεί στο να δώσει στη δεύτερη ένα μεγαλύτερο δίκτυο διανομής, ενισχύοντας έτσι την δυνατότητά της να ανταγωνιστεί την θέση της Anheuser-Busch InBev στην Κίνα. Σε αντάλλαγμα, η θεώρηση της Heineken ως μια premium εταιρεία, θα επιτρέψει στην CR Beer να προσθέσει μπύρες υψηλής ποιότητας στο χαρτοφυλάκιό της, και επομένως να προσεγγίσει περισσότερους πελάτες.

Ο CEO της Heineken, Jean-Francois van Boxmeer, δήλωσε ότι η CR Beer «στερείται μιας εταιρείας υψηλής ποιότητας που θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη», ενώ η Heineken στερείται ενός «εύρους διανομής» που διαθέτει η CR Beer.