Hellenic Seaways: Αναδιάρθρωση δανεισμού και συμφωνία με τις τράπεζες

Hellenic Seaways: Αναδιάρθρωση δανεισμού και συμφωνία με τις τράπεζες

Σημαντική συμφωνία της Hellenic Seaways με τις τράπεζες. 

Για νέα εποχή ανάπτυξης της Hellenic seaways, μετά από 5 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, με αναδιάρθρωση του δανεισμού της, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την περαιτέρω καλή πορεία της, έκανε λόγο σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ακτοπλοϊκής εταιρείας κ. Αντώνης Αγαπητός σε συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του 2014.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε με τις τράπεζες Πειραιώς,  Εθνική και Αlpha bank προβλέπει νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους 13 εκατ. ευρώ, μείωση των επιτοκίων δανεισμού με εξοικονόμηση 4,5 εκατ. ευρώ χρεωστικών τόκων σε ετήσια βάση, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων κατά 7 χρόνια και κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων», δήλωσε ο κ. Αγαπητός και έκανε λόγο για πολλαπλά οφέλη. Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα προσφέρει ενδυνάμωση της ρευστότητας της εταιρείας, εξυγίανση του ισολογισμού και απαλλαγή από ληξιπρόθεσμες η καθυστερημένες οφειλές, αντλώντας παράλληλα ασφάλεια στους 800 εργαζόμενους στη ξηρά και στη θάλασσα.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα υπάρξουν στοχευμένες επενδύσεις στις νέες ανάγκες της αγοράς σε υπηρεσίες σε στόλο και προϊόντα, τονίζοντας σε αυτό το σημείο, ότι η εταιρεία επιθυμεί να έχει ενεργό ρόλο ως ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες, στην επόμενη ημέρα του λιμανιού του Πειραιά, εφόσον υπάρξει νέος ιδιοκτήτης, μετά τη πώληση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic είπε ότι σκέφτεται να προτείνει στον νέο κάτοχο των μετοχών του λιμανιού του Πειραιά, τη σύναψη σύμβασης παραχώρησης χώρου στο λιμάνι για ένα χρονικό διάστημα περίπου 20 ετών με ανταποδοτικά οφέλη, προκειμένου όπως τόνισε εκεί να επενδύσει η εταιρεία και να δημιουργήσει ένας δικό της terminal με χώρους εξυπηρέτησης επιβατών, όπως γίνεται σε λιμάνια του εξωτερικού.

Επιπλέον ανέφερε ότι η εταιρεία μελετώντας τις κινήσεις της για την επόμενη 20ετια έχει ξεκινήσει επαφές με ξένα ναυπηγεία εξετάζοντας το ενδεχόμενο ναυπήγησης νέων πλοίων που θα δρομολογηθούν στα ελληνικά νησιά.
Ο κ. Αγαπητός πρόσθεσε επίσης ότι οι μέτοχοι της εταιρείας αντιλαμβανόμενοι την οικονομική περίοδο που διερχόμαστε θέλησαν να διατηρήσουν στο ίδιο επίπεδο της τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, παρά την αύξηση της τιμής των καυσίμων τα τελευταία χρόνια.

Υπογράμμισε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας επηρεάζει και την ακτοπλοΐα και με το δεδομένο ότι 7 στους 10 επιβάτες είναι Έλληνες δήλωσε ότι η κίνηση κατά το πρώτο 15νθημερο του Ιουνίου ήταν «μουδιασμένη». Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν κρατήσεις για τα δρομολόγια του καλοκαιριού και αυξημένος αριθμός φορτίων για τα νησιά που αποτελεί όπως ανέφερε δείγμα ότι οι τοπικές κοινωνίες προετοιμάζονται για να υποδεχθούν και να εξυπηρετήσουν μεγάλο αριθμό τουριστών στη διάρκεια του καλοκαιριού . Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι θα είναι μια καλή σεζόν.

Μιλώντας εκ νέου για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας ο κ. Αγαπητός είπε ότι ο κύκλος εργασιών το 2014 διαμορφώθηκε στα 104,3 εκατ. ευρώ με αύξηση 1,3% σε σχέση με πέρυσι ενώ τα αποτελέσματα ebitda σε 6,5 εκατ. ευρώ με βελτίωση 12,8 εκατ. έναντι του 2013. Έκανε λόγο επίσης για σημαντική μείωση κατά 11% του λειτουργικού κόστους της εταιρείας με αναδιάταξη των δρομολογίων και του στόλου με παράλληλες ναυλώσεις πλοίων στο εξωτερικό. Πρόσθεσε ότι η αξία του στόλου της εταιρείας ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 248,8 εκατ. ευρώ.

Αναφέρθηκε ακόμη στη δρομολόγηση πλοίου που εξυπηρετεί τη Λήμνο και τον ‘Αγιο Ευστράτιο, για τη δρομολόγηση του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νήσος Ρόδος» στην Ελλάδα και στη σύνδεση των Κυκλάδων με το Β.Α. Αιγαίο, στη σύνδεση της Πάτμου με τις Κυκλάδες και το Β.Α. Αιγαίο και στην ένταξη 10 νέων προορισμών. Σημείωσε ότι η Hellenic Seaways το 2014 μετά από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας στις ελληνικές θάλασσες με 21 πλοία που εξυπηρετούν 36 προορισμούς μετέφερε 3.000.000 επιβάτες, 205.000 αυτοκίνητα και 43.000 φορτηγά.