Το HomePod της Apple «μπαίνει» σε όλο και περισσότερα σπίτια – Πώς τα κατάφερε;

Το HomePod της Apple «μπαίνει» σε όλο και περισσότερα σπίτια – Πώς τα κατάφερε;
epa06012510 A handout photo made available by APPLE shows Apple's new HomePod introduced during the keynote address at the Worldwide Developers Conference at the McEnery Convention Center in San Jose, California, USA, 05 June 2017. According to Apple, the new wireless speaker uses spatial awareness to sense location and adjust audio, can be voice-controlled with an array of six microphones and will be availbable for 349 US dollars (310 euro) in December 2017 starting in the US, Great Britain and Australia. EPA/APPLE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Σε μόνο μερικούς μήνες ο «έξυπνος» προσωπικός βοηθός της Apple κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε αντίστοιχες συσκευές της Amazon και της Google.

Το δημοφιλές HomePod της Apple κατάφερε να κατακτήσει το 6% της αγοράς στις ΗΠΑ στο τέλος του β’ τριμήνου, κάτι που χαρακτηρίστηκε ένα «μικρό αλλά σημαντικό» ποσοστό, από τον Josh Lowitz, συνιδρυτή της Consumer Intelligence Research Partners (CIRP), σε ανακοίνωσή του.

Αν και βρίσκεται ακόμα πίσω από το Echo της Amazon και το Home της Google, τα οποία κατέκτησαν 70% και 24% αντίστοιχα, η Apple μπόρεσε να συγκεντρώσει αυτό το τμήμα της αγοράς μέσα στους τελευταίους μόνο μήνες, ενώ οι ανταγωνιστές του είναι διαθέσιμοι για χρόνια.

Το HomePod της Apple είναι εντελώς διαφορετικό από το Echo και το Home. Ενώ αυτά παρέχουν υψηλής ισχύος εικονικούς προσωπικούς βοηθούς που μπορούν να ελέγξουν συσκευές των «έξυπνων» σπιτιών και να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με μια μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών από τρίτους, το HomePod της Apple μοιάζει μάλλον να υπο-τροφοδοτείται σε σχέση με τα υπόλοιπα. Η ίδια η Apple παρουσίασε το HomePod ως ένα υψηλής ποιότητας ηχείο που έχει ενσωματωμένα κάποια «έξυπνα» χαρακτηριστικά με βοήθεια από τον ενσωματωμένο προσωπικό εικονικό βοηθό, το Siri.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την CIRP, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το HomePod ίσως είναι η τιμή του. Ο ερευνητής δήλωσε ότι η τιμή των 349 δολαρίων το κάνει εκατοντάδες δολάρια πιο ακριβό σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Και προκειμένου η Apple να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς, θα πρέπει να προσφέρει «ένα πιο ανταγωνιστικό μοντέλο», αναφέρει ο Lowitz.

Αξίζει να σημειωθεί το ότι τα δεδομένα της CIRP ρίχνουν φως στο πώς οι άνθρωποι αγοράζουν το Home και το Echo. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν πως το 34% των χρηστών του Echo και το 31% των χρηστών του Google Home διαθέτουν πάνω από ένα «έξυπνο» ηχείο. Και σε μερικές περιπτώσεις, τοποθετούν τρεις ή τέσσερις συσκευές στα σπίτια τους.

«Η κάθε εταιρεία θέλει να εγκαθιδρυθεί στο νοικοκυριό, με συσκευές σε κάθε δωμάτιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Mike Levin, συνιδρυτής της CIRP. «Αυτό φαίνεται να λειτουργεί, καθώς περίπου το ένα τρίτο των ιδιοκτητών έχουν πολλές συσκευές, και περίπου το 10% των χρηστών Echo έχουν τρεις ή παραπάνω».