HSBC: Βλέπει καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση

HSBC: Βλέπει καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση
The HSBC bank logo is pictured at a branch office at the Paradeplatz in Zurich February 10, 2015. HSBC Holdings Plc faces investigation by U.S. authorities and an inquiry by British lawmakers after admitting failings by its Swiss private bank that may have allowed some customers to dodge taxes. REUTERS/Arnd Wiegmann (SWITZERLAND - Tags: BUSINESS LOGO CRIME LAW) - RTR4P263 Photo:

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα - Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας το νέο μεγάλο στοίχημα».

Καθυστερήσεις βλέπει η HSBC σε σημερινό της report για τη δεύτερη αξιολόγηση, αναφέροντας ότι περιλαμβάνει τη δύσκολη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Όπως τονίζει, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αποπληρωμές χρέους μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους, αυξάνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα καθυστερήσεως.

Επίσης αναφέρει ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να βιαστεί να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, δεδομένου ότι θα μπορεί να προχωρήσει σε αγορές όσο η αξιολόγηση συνεχίζεται, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως εξηγεί η τράπεζα, το Eurogroup σημείωσε ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, καλώντας «τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις εργασίες τους με τους θεσμούς σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε εύθετο χρόνο, και χαιρετίζει την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα του Οκτώβρη|.

Το κλειδί, όπως τονίζει η HSBC, είναι η ολοκλήρωση των περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, οι οποίες είναι πιθανό να είναι περίπλοκες, δεδομένου του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν είχε δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% και για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στα οποία η τρόικα ήταν και είναι κάθετα αντίθετη.

Τέλος, σημειώνει η τράπεζα, οι καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις συνομιλίες ελάφρυνσης του χρέους με την ευρωζώνη, καθώς και την πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.