Huawei: Σχεδιάζει μια ριζική αναβάθμιση στο τμήμα της κυβερνοασφάλειας

Huawei: Σχεδιάζει μια ριζική αναβάθμιση στο τμήμα της κυβερνοασφάλειας

Η εταιρεία πρόκειται να δεσμεύσει τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια σε δαπάνες για να κάνει τον εξοπλισμό της λιγότερο ευάλωτο σε χακάρισμα.

Η κινεζική Huawei σκοπεύει να αναδιαμορφώσει τα παγκόσμια συστήματα λογισμικού της, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την απαγόρευσή της στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Προηγούμενες αποσπασματικές διορθώσεις δεν κατάφεραν να μετριάσουν τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις.

Η Huawei πρόκειται να δεσμεύσει τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια σε δαπάνες για να κάνει τον εξοπλισμό της λιγότερο ευάλωτο σε χακάρισμα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, μετά από συζητήσεις με άτομα που αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Η Huawei θα επιδιώξει να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζει λογισμικό αντί να εφαρμόσει απλώς μικρής κλίμακας αλλαγές και επιδιορθώσεις, ανταποκρινόμενη σε συγκεκριμένα αιτήματα από εταιρείες και κυβερνήσεις. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί μέχρις ότου μετριαστούν όλες οι ανησυχίες σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας.

Η δέσμευση της εταιρείας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις φιλοδοξίες της Huawei στην Ευρώπη, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της εκτός Ασίας. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεφωνίας βρίσκονται ένα βήμα προτού παραγγείλουν εξοπλισμό για ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, και η Huawei έχει ξοδέψει πάνω από μια δεκαετία προετοιμαζόμενη για να κερδίσει μεγάλο μέρος αυτών των παραγγελιών.

Τα σχέδιά της απειλούνται τώρα καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι τα συστήματα της Huawei θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως δούρειος ίππος από τις κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας. Η φήμη της εταιρείας υπέστη περαιτέρω πλήγμα όταν η γενική οικονομική διευθύντρια Μενγκ Ουάνγκζου, κόρη του ιδρυτή της Huawei, συνελήφθη στον Καναδά την 1η Δεκεμβρίου με τη κατηγορία ότι παραβίασε κυρώσεις εναντίον του Ιράν, εν μέσω μιας ευρύτερης εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η Huawei αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Η εταιρεία ανέκαθεν υποστήριζε ότι είναι ανεξάρτητη και δεν προσφέρει στην κυβέρνηση πρόσβαση στον εξοπλισμό της.

Οι αξιωματούχοι της εταιρείας θα παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες της αναδιαμόρφωσης του λογισμικού της στο Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας τις επόμενες μέρες, πριν το παρουσιάσουν στο κοινό, ανέφερε μία από τις πηγές.

Τα μέτρα θα υπερβαίνουν κατά πολύ τις διορθώσεις μικρής κλίμακας στις οποίες προέβη η εταιρεία αντιδρώντας σε μια κρίσιμη έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο από ένα πάνελ που απαρτιζόταν από αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Σε μια ένδειξη του πόσο δύσκολη είναι η θέση της Huawei στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MΙ6 δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν θα απαγορευτεί η Huawei από τα δίκτυα 5G της χώρας. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η εταιρεία έχει λάβει απαγορεύσεις στο 5G από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ της εκστρατείας απαγόρευσης της Huawei ηγούνται οι ΗΠΑ.