Οι 24 ώρες της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα

Οι 24 ώρες της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα
Germany's Chancellor Angela Merkel arrives to attend a Eurozone emergency summit on Greece in Brussels, Belgium June 22, 2015. REUTERS/Charles Platiau - RTX1HMHQ

Για εικοσιτέσσερις ώρες επισκέπτεται σήμερα το απόγευμα την Αθήνα, η Γερμανίδα καγκελάριος. Η ατζέντα και τα μηνύματα λίγο πριν την άφιξή της.

Σε ρυθμούς… επίσκεψης Μέρκελ μπαίνει από σήμερα η Αθήνα, με την Γερμανίδα Καγκελάριο να πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Άγκελας Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου και δείπνο. Στην ατζέντα της συνάντησης θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα.

Την επόμενη ημέρα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ η κ. Μέρκελ θα επισκεφθεί την Γερμανική Σχολή της Αθήνας και θα έχει συνάντηση με έλληνες καλλιτέχνες, επιστήμονες, διανοούμενους και εκπροσώπους γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων. Η καγκελάριος γα συναντηθεί ακόμη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η κ. Μέρκελ θα προτρέψει την Ελλάδα να συνεχίσει τις σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Το δημοσίευμα σημειώνει η Μέρκελ δεν είναι αρεστή στην Ελλάδα εξαιτίας της επιμονής της για μέτρα λιτότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η καγκελάριος θα ενθαρρύνει τους Ελληνες πολιτικούς να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία το Βερολίνο και η ΕΕ ελπίζουν ότι θα ευνοηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο»

Λίγες ώρες πριν από την άφιξή της στην Ελλάδα η κ. Μέρκελ, που έχει πλέον εγκαταλείψει την προεδρία του κόμματός της και βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της θητείας της στην καγκελαρία, έστειλε μήνυμα, μέσω της εφημερίδας Καθημερινή, ότι η Αθήνα μπορεί να βασίζεται στην φιλία της Γερμανίας.

«Προσβλέπω με χαρά στην επίσκεψή μου στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς τόσο μέσω πλήθους διμερών σχέσεων όσο και ως εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Γνωρίζω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολύ κόσμο στην Ελλάδα. Η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα. Πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη πορεία. Ωστόσο με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον. Εδώ θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα στην πορεία της αυτή μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία».

«Μία προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι OPENTV, χαρακτήρισε τη Γερμανίδα καγκελάριο ως «μια προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα τα τελευταία χρόνια και σίγουρα έχει και ευθύνη, αλλά και πιστώνεται τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη σε δύσκολες στιγμές. «Η σχέση μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρεθήκαμε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ήταν και για εκείνη μια δύσκολη στιγμή. Παρά την οξύτητα και τις μεγάλες αντιθέσεις, ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης, ό,τι λέγαμε ήταν πράγματα που πιστεύαμε και δεν είχαν στόχο να κοροϊδέψουν ο ένας τον άλλον».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως η κ. Μέρκελ ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα, γιατί θεωρεί ότι είναι και μια δική της επιτυχία το γεγονός ότι ενώ το 2015 η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας κατάφερε να ανακάμψει, να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και να είναι σήμερα από μέρος του προβλήματος που ήταν τότε, μέρος της λύσης. Και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε μια κρίσιμη περιοχή και για το προσφυγικό και για τις διεργασίες στην ΕΕ».

Είπε ότι δεν έρχεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρ’ ότι τη στηρίζει, όπως «κάθε σοβαρός άνθρωπος στην Ευρώπη». «Ήθελε καιρό να έρθει», είπε, «και θεώρησε σκόπιμο να την προσκαλέσω μετά το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας για να είναι φανερό και στην κοινή γνώμη ότι έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό όλο αυτό το διάστημα».

Ερωτηθείς εάν η κ. Μέρκελ θα κάνει κάποια δήλωση για τα περί παζαριού του ονοματολογικού με τη μείωση των συντάξεων, απάντησε: «Δεν ξέρω τι δηλώσεις θα κάνει, αλλά αυτές όσοι τις κάνουν πρέπει να ξέρουν ότι έχει κόστος στην όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».