Η 24ωρη λειτουργία του μετρό θα «σώσει» την οικονομία του Λονδίνου μετά το Brexit

Η 24ωρη λειτουργία του μετρό θα «σώσει» την οικονομία του Λονδίνου μετά το Brexit

Ένα οικονομικό boost 101 εκατ. δολαρίων στην Βρετανική πρωτεύουσα. 

Με ένα χρόνο καθυστέρηση, το όνειρο των Λονδρέζων έγινε πραγματικότητα – το μετρό του Λονδίνου λειτουργεί πλέον 24 ώρες.

Για να είμαστε βέβαια ακριβείς, δύο μόνο γραμμές η Victoria και η Central λειτουργούν υπό το νέο καθεστώς, αλλά το φθινόπωρο αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τρεις που θα εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό καθόλη τη διάρκεια της νύχτας τις Παρασκευές και τα Σάββατα.

Το ετήσιο οικονομικό όφελος από το νυχτερινό ωράριο του μετρό αναμένεται να φτάσει τα 77 εκατομμύρια λίρες μέσα στα επόμενα 15 χρόνια και να συμβάλει στη δημιουργία 2.200 νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με νέα έκθεση της ΕΥ και του London First.

Το εκτεταμένο αυτό ωράριο λειτουργίας αναμένεται να ενισχύσει και την οικονομία της περιοχής, ειδικά τα μαγαζιά που λειτουργούν το βράδυ, κατά περίπου 15 % αποφέροντας περίπου 30 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο μέχρι το 2030.

Τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα θέατρα, τα κλαμπ, τα θέατρα του Λονδίνου και οι χώροι συναυλιών αναμένεται να ανθίσουν καθώς οι πελάτες θα έχουν περισσότερο χρόνο να μείνουν έξω αφού δε θα έχουν το άγχος του ρολογιού για να προλάβουν τον τελευταίο συρμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα μίνι μάρκετ που λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Μάλιστα τα Tesco και τα McDonald’s ανακοίνωσαν πως θα επεκτείνουν το 24ωρο ωράριο στα καταστήματα που βρίσκονται στις περιοχές απ’ τις οποίες περνά το μετρό.

Στην αντίθετη όχθη βρίσκονται οι οδηγοί ταξί (black cabs) οι οποίο φαίνεται πως θα επηρεαστούν απ’ το νέο αυτό ωράριο, δεδομένου πως τα ταξί στο Λονδίνο είναι ιδιαίτερα ακριβά. Αντίθετα, οι οδηγοί της Uber δεν φαίνεται να ανησυχούν αφού όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Harry Porter, ο κόσμος μπορεί να χρησιμοποιήσει το μετρό αλλά θα χρησιμοποιήσει ένα απ’ τα οχήματα της εταιρείας για να φτάσει στον τελικό προορισμό του.

Να σημειωθεί πως τη πρώτη ημέρα λειτουργίας, πάνω από 50.000 άτομα το χρησιμοποίησαν, χωρίς όμως να λείπουν τα απρόοπτα.

Εκτός απ’ τις «καλές ειδήσεις» της οικονομικής ανάπτυξης που θα φέρει το νέο αυτό μέτρο, τον γύρο του διαδικτύου έκαναν και οι εικόνες των μεθυσμένων Βρετανών που δε μπορούσαν να περπατήσουν απ’ τη κατανάλωση αλκοόλ και κατέρρεαν στους συρμούς του μετρό.

2
3
4
5