Η αυτοματοποίηση θα μπορούσε να υποκαταστήσει το 40% των θέσεων εργασίας!

Η αυτοματοποίηση θα μπορούσε να υποκαταστήσει το 40% των θέσεων εργασίας!

Mέσα στα επόμενα 15 χρόνια, σύμφωνα με έναν ειδικό της τεχνητής νοημοσύνης.

του Don Reisinger

Ένας ειδικός επί θεμάτων τεχνητής νοημοσύνης και venture capitalist εκτιμά ότι η αυτοματοποίηση θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο εργατικό δυναμικό.

Μιλώντας στο CBS News, σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes, ο Kai Fu Lee δήλωσε ότι πιστεύει πως το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως θα αντικατασταθεί από ρομπότ ικανά να αυτοματοποιήσουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα επηρεαστούν τόσο οι υπάλληλοι γραφείου όσο και οι χειρωνάκτες εργάτες, αλλά περισσότερο θα επηρεαστούν μάλλον όσοι οδηγούν στα πλαίσια της εργασίας τους.

«Οι σοφέρ, οι οδηγοί φορτηγών, και γενικά όσοι οδηγούν για να βιοπορίζονται θα δουν τις δουλειές τους να διαταράσσονται περισσότερο μέσα στα επόμενα 15-25 έτη», ανέφερε στη συνέντευξη. «Πολλές εργασίες που φαίνονται κάπως περίπλοκες – του σεφ, του σερβιτόρου – θα αυτοματοποιηθούν».

Τα σχόλια του Lee δεν είναι κάτι το καινούργιο. Πολλοί υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού πιστεύουν ότι αυτά τα φαινόμενα μπορούν να αλλάξουν θεμελιωδώς το εργατικό δυναμικό. Όμως, πολλοί απ’ αυτούς πιστεύουν επίσης ότι, αν και ορισμένες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να επηρεαστούν, οι άνθρωποι θα βρουν νέες ευκαιρίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και θα βρουν νέα επαγγέλματα.

Ένας αυξανόμενος αριθμός επικριτών – συμπεριλαμβανομένου του Elon Musk, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης – ανησυχούν ότι ο αυτοματισμός θα μπορούσε να διαταράξει ολόκληρες κοινότητες και να επηρεάσει δυσανάλογα τους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα.

Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένου του Lee, πιστεύουν ότι δεν μπορεί να επιβραδυνθεί η τεχνητή νοημοσύνη και ο αντίκτυπός της στην κοινωνία.

Ο ίδιος συνέκρινε την τεχνητή νοημοσύνη με μείζονες καινοτομίες στην ιστορία, όπως η ατμομηχανή και η ηλεκτρική ενέργεια, λέγοντας ότι οι άνθρωποι επηρεάστηκαν και «το ξεπέρασαν». Όμως, προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη και οι επιπτώσεις της θα γίνουν αισθητές πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι συνέβη με τις άλλες καινοτομίες.