Γιατί η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Amazon μπορεί να μην ωφελήσει τους υπαλλήλους

Γιατί η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Amazon μπορεί να μην ωφελήσει τους υπαλλήλους
epa06328667 A general view of employees working at the new Amazon Logistic and Fulfillment Center in Dortmund, Germany, 14 November 2017. The Fulfillment Center is reportedly one of Amazon's newest and most modern European facilities and said to create hundreds of new jobs in Dortmund. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εταιρεία κόβει τα μπόνους και τα επιδόματα των εργαζομένων.

Η Amazon δήλωσε πρόσφατα ότι αυξάνει τον κατώτατο μισθό σε 15 δολάρια την ώρα για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο. Και ενώ μερικοί το χαρακτήρισαν θετικό, ίσως τελικά είναι βλαβερό, και όχι βοηθητικό για τους υπαλλήλους μακροπρόθεσμα.

Σε μια ανάρτηση σε blog της εταιρείας την Τρίτη, η Amazon σημείωσε ότι καταργεί τις αμοιβές που λειτουργούν ως κίνητρα για τους εργαζομένους της, συμπεριλαμβανομένων των μηνιαίων επιδομάτων, όπως επίσης και των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών. Με το να καταργούν τα μπόνους, προκειμένου να πληρώσουν τις αυξήσεις, οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των εργατών σε αποθήκες και των υπαλλήλων των Whole Foods, θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στο να βγάζουν λιγότερα χρήματα μακροπρόθεσμα.

Μερικοί ωρομίσθιοι εργαζόμενοι στην Amazon δήλωσαν στην ιστοσελίδα Yahoo News ότι οι περικοπές στα μπόνους θα επηρεάσουν αρνητικά τον συνολικό τους καθαρό μισθό, καθώς έχουν εργαστεί για την εταιρεία για πάνω από δύο χρόνια και ήδη βγάζουν κοντά στα 15 δολάρια την ώρα. Η Amazon δήλωσε ότι θα αύξανε τον μισθό για τους εργαζόμενους που ήδη βγάζουν ένα ποσό κοντά στον καινούριο κατώτατο μισθό. Αλλά, όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι, ακόμα και το να βγάλουν ένα δολάριο παραπάνω την ώρα δεν θα αντισταθμίσει τα χιλιάδες δολάρια που θα χάσουν σε μπόνους κάθε χρόνο.

Στην προαναφερθείσα ανάρτηση στο blog της, η Amazon εξήγησε την απόφασή της να κόψει ένα τύπο εισοδήματος για έναν άλλο, σημειώνοντας, «Ακούσαμε από τους ωρομίσθιους υπαλλήλους μας και τους υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατών ότι προτιμούν την προβλεψιμότητα και την αμεσότητα των μετρητών από τις (περιορισμένες μετοχές που είναι γνωστές ως) RSU».

Στο παρελθόν, στους ωρομίσθιους υπαλλήλους της Amazon χορηγούταν μια μετοχή από το απόθεμα της εταιρείας στο τέλος του κάθε χρόνου που εργάζονταν σε αυτή, με μια επιπλέον μετοχή να τους απονέμεται μετά από πέντε χρόνια. Τώρα, η κάθε μετοχή αξίζει περίπου 1.960 δολάρια. Οι υπάλληλοι μπορούν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές, τις οποίες κρατούν για δύο χρόνια αφορολόγητα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.