Οι αυξήσεις στις απολαβές των CEO είναι και πάλι της μόδας

Οι αυξήσεις στις απολαβές των CEO είναι και πάλι της μόδας
business and people concept - silhouette of business man over office window background

Ο αριθμός των εταιρειών που αύξησαν τις απολαβές των CEO τους ήταν υπερδιπλάσιος του αριθμού των εταιρειών που τις μειώσαν. Ποιος είναι ο λόγος; 

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι στις 100 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ είδαν τις απολαβές τους να αυξάνονται κατά 6,8% κατά μέσο όρο πέρυσι, σύμφωνα με τη The Wall Street Journal.

Η αύξηση αυτή αντισταθμίζει τις περικοπές που πολλά ανώτατα στελέχη υπέστησαν την προηγούμενη χρονιά.

Ο λόγος για την αύξηση είναι ευνόητος. Το χρηματιστήριο τα πήγε πολύ καλύτερα το 2016 με τον δείκτη S&P 500 να αυξάνεται κατά 9,5%. Αν προσθέσετε τα υψηλότερα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών, θα δείτε ότι η απόδοση για τους μετόχους ανέβηκε στο 17% πέρυσι, από 4,5% το 2015. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τους διευθύνοντες συμβούλους, τη στιγμή που τα μπόνους μετοχών αυξάνονται ως ποσοστό της τελικής αμοιβής, ενώ τα μπόνους σε ρευστό και ο μισθός καθίστανται λιγότερο σημαντικά.

Όπως έδειξε η ανάλυση της WSJ, η μέση ετήσια αμοιβή για τους διευθύνοντες συμβούλους του δείγματος ανήλθε στα 11,5 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, έναντι 10,8 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015. Ο αριθμός των εταιρειών που αύξησαν τις απολαβές των CEO τους ήταν υπερδιπλάσιος του αριθμού των εταιρειών που επέλεξαν να τις μειώσουν.

Η Μεγκ Γουίτμαν, η οποία διαχώρισε τη Hewlett-Packard σε δύο εταιρείες κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2016 έβγαλε 35,6 εκατομμύρια δολάρια, διπλασιάζοντας τις απολαβές της σε σχέση με το 2015. Η Τζίνι Ρομέτι της IBM τα πήγε επίσης καλά με 32,7 εκατομμύρια δολάρια – ποσό αυξημένο κατά 65% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα επίπεδα αμοιβών των CEO βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς αποκαλύφθηκε η μεγάλη αύξηση των ανισοτήτων στις αμοιβές των εργαζομένων εντός της ίδιας εταιρείας καθώς και η ανοχή των διοικητικών συμβουλίων στις τεράστιες απολαβές των διευθυντών.

Ο Μπάρακ Ομπάμα σχεδίαζε να θεσπίσει έναν κανόνα που θα υποχρέωνε τις εταιρείες να δημοσιοποιούν τον λόγο της αμοιβής του διευθύνοντος συμβούλου τους σε σχέση με τον μέσο όρο των αμοιβών των υπόλοιπων εργαζομένων. Όμως, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει υπονοήσει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς οι εταιρείες θέλουν να έχουν απόλυτη ελευθερία στον καθορισμό των απολαβών των κορυφαίων στελεχών τους.

Στους CEO που είδαν τις αμοιβές τους να μειώνονται πέρυσι συγκαταλέγονται ο Τιμ Κουκ της Apple και ο Τζεφ Ίμελτ της General Electric.