Οι αγορές που σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις το 2017

Οι αγορές που σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις το 2017

Οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν στα ύψη το 2017. Αλλά δεν ήταν οι μόνες.

Η αξία των εισηγμένων εταιρειών στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές αυξήθηκε κατά 12,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2017, σύμφωνα με την S&P Dow Jones Indices, ποσό το οποίο περιλαμβάνει τα μερίσματα. Μάλιστα, ένας αριθμός αγορών κατέγραψε επιδόσεις ανώτερες της αγοράς των ΗΠΑ.

Ιδού ποιοι ήταν οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί νικητές για το 2017:

Ηνωμένες Πολιτείες

Οι αμερικανικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τα σημαντικά εταιρικά κέρδη, και την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Trump θα ελαττώσει τον όγκο των εποπτικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ. Επιπλέον, ο Trump έδωσε ώθηση στις αγορές με μια μεγάλη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial ανέβηκε κατά 25%, ο S&P σημείωσε αύξηση κατά 20%, και ο τεχνολογικά προσανατολισμένος Nasdaq τους πέρασε όλους με το εντυπωσιακό 29%.

Αργεντινή

Ο δείκτης Merval ανέβηκε κατά 73% φέτος και σημείωσε ιστορικό υψηλό μία μέρα μετά τα Χριστούγεννα.

Η εκλογή του Προέδρου Mauricio Macri τα τέλη του 2015 υπήρξε σημείο καμπής: Η οικονομία αναπτύσσεται και οι μετοχές ανεβαίνουν δυναμικά. Η απόδοση του δείκτη Merval το 2016 ήταν 45%.

Ο Macri υιοθέτησε έναν αριθμό οικονομικών μεταρρυθμίσεων φέτος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

«Ο Πρόεδρος Macri διαχειρίστηκε πολύ καλά τους πολιτικούς κινδύνους το 2017 και, καθώς δεν υπάρχουν εκλογές προγραμματισμένες για το 2018, η Αργεντινή ξεχωρίζει ως ένα πολιτικά ασφαλές καταφύγιο στη Λατινική Αμερική για το επόμενο έτος», δήλωσε η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Algebris Investments.

Ακόμα, πάντως, πρέπει να γίνουν περισσότερα: Ο πληθωρισμός κινείται πάνω από το 20% και το νόμισμα συνεχίζει να εξασθενεί.

Νιγηρία

Ο δείκτης Nigerian All-Share κινείται ακόμα πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα-ρεκόρ που σημειώθηκαν στις αρχές του 2008, αλλά το ράλι ανόδου κατά 43% το 2017 συνέβαλε στη μείωση του χάσματος.

Ο δείκτης επλήγη έντονα το 2015 και το 2016 καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι επιθέσεις ένοπλων ομάδων, τα νομισματικά προβλήματα, οι εκλογές και ο Ebola έπληξαν το επενδυτικό κλίμα.

Αλλά οι τιμές του πετρελαίου πλέον έχουν κινηθεί ανοδικά, η κεντρική τράπεζα έχει διευκολύνει την ανταλλαγή νομισμάτων και η οικονομία έχει βγει από την ύφεση, εξήγησε ο Zin Bekkali, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Silk Invest.

Πολλοί αναλυτές είναι αισιόδοξοι ότι οι μετοχές μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2018.

«Αν κοιτάξετε πού βρισκόμαστε σήμερα, η νιγηριανή αγορά εξακολουθεί να είναι μια από τις φθηνότερες αγορές του πλανήτη», δήλωσε ο Bekkali.

Τουρκία

Μία απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων τροφοδότησαν την τουρκική οικονομία με μια αίσθηση αστάθειας.

Ωστόσο, ο χρηματιστηριακός δείκτης της χώρας αυξήθηκε κατά 43% φέτος, καθώς η κυβέρνηση εφάρμοσε προσωρινές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και ένα πρόγραμμα εγγύησης δανείων που ενθάρρυνε τις τράπεζες να δανείζουν σε μικρές επιχειρήσεις. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανήλθε στο 11,1% το τρίτο τρίμηνο.

Η απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς υποβοηθήθηκε επίσης από την πτώση της τουρκικής λίρας, δήλωσε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics.

Τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι καλές εποχές δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα.

«Από εδώ και πέρα πιστεύουμε ότι η οικονομία πλησιάζει στην υπερθέρμανση», δήλωσε ο Daniel Salter, παγκόσμιος επικεφαλής μετοχών στη Renaissance Capital.

Χονγκ Κονγκ

Ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 35%, αλλά οι βασικοί κινεζικοί δείκτες σε Σαγκάη και Σεντζέν …ζορίστηκαν.

Γιατί αυτή η διαφορά;

Η απάντηση είναι απλή: Tencent. Αυτό, τουλάχιστον, επισημαίνει ο Dickie Wong, επικεφαλής έρευνας στην Kingston Financial Group.

Οι μετοχές του τεχνολογικού γίγαντα που είναι εισηγμένος στο Χονγκ Κονγκ υπερδιπλασιάστηκαν φέτος και η αποτίμηση της εταιρείας προσωρινά ξεπέρασε εκείνη του Facebook.

Το WeChat, η δημοφιλής πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου, έχει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο χρήστες και οι επενδυτές συρρέουν στο mobile gaming και στο βίντεο συνεχούς ροής.

Εντωμεταξύ, οι αγορές της Σαγκάης και της Σεντζέν είναι στάσιμες αφότου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ώθησαν τους τοπικούς επενδυτές να είναι διστακτικοί.

Ο μεγάλος χαμένος

Μπορεί οι βασικές αγορές μετοχών να σημείωσαν σημαντικά κέρδη, αλλά υπήρξαν και κάποιοι χαμένοι.

Το χρηματιστήριο του Κατάρ, για παράδειγμα, έπεσε κατά 19% εν μέσω μιας μεγάλης διαμάχης με τις γειτονικές χώρες της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η απόφασή τους, τον Ιούνιο, να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις και τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ προκάλεσε έκπληξη σε όλη την περιοχή.

Τα κράτη κατηγόρησαν το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, κατηγορία που το ίδιο απορρίπτει. Και οι προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα.

Το Κατάρ έχει βρει στρατηγικές παράκαμψης του προβλήματος και εναλλακτικούς εμπορικούς διαδρόμους, είπε ο Shearing.

«Ένα μεγάλο μέρος της αρχικής οικονομικής αποδιοργάνωσης έχει υποχωρήσει» ανέφερε. «Δεν φαίνεται ότι το πρόβλημα θα λυθεί γρήγορα, αλλά και δεν φαίνεται να προξενεί τεράστια ζημιά στην οικονομία του Κατάρ.