Η Airbnb φτάνει αργά στο …κινεζικό πάρτι

Η Airbnb φτάνει αργά στο …κινεζικό πάρτι

O μεγάλος ανταγωνιστής που έχει ήδη μεγάλο μερίδιο αγοράς στην Κίνα.

Η νεοφυής επιχείρηση βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατοικιών δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο. Όμως, πλέον εντείνει τις προσπάθειές της για να προσελκύσει την ολοένα και αυξανόμενη πληθυσμιακή ομάδα των πλούσιων Κινέζων νεαρής ηλικίας που έχουν λεφτά να ξοδέψουν σε ταξίδια.

Η Airbnb δήλωσε την Τετάρτη ότι θα τριπλασιάσει το προσωπικό της στην Κίνα από 60 σε 180 άτομα φέτος, διπλασιάζοντας παράλληλα το ύψος της συνολικής επένδυσής της στη χώρα.

Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης το νέο της όνομα στα κινεζικά – Aibiying – που μεταφράζεται ως «καλωσορίστε ο ένας τον άλλον με αγάπη» και υποσχέθηκε μια μεγάλη εκστρατεία μάρκετινγκ για να το υποστηρίξει.

Η αμερικανική startup, η οποία πρόσφατα αποτιμήθηκε στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια, άρχισε να ενισχύει την επιχειρηματική της παρουσία στην Κίνα πέρυσι. Αρχικά, ξεκίνησε να παρέχει πρόσβαση σε υποστήριξη πελατών στην κινεζική γλώσσα 24 ώρες το 24ωρο. Παράλληλα, είπε στους Κινέζους χρήστες της ότι θα αποθηκεύει τα προσωπικά τους δεδομένα τοπικά, ώστε να συμμορφωθεί με την κινεζική νομοθεσία και ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη δημοφιλή πλατφόρμα διαδικτυακών πληρωμών Alipay και τον γίγαντα της ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat.

Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα – υπάρχει ήδη στην Κίνα μια εταιρεία αντίστοιχη με την Airbnb. Ονομάζεται Tujia και κατέχει ένα τεράστιο μερίδιο της αγοράς.

Όπως και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες από τις ΗΠΑ, η Airbnb έχει περάσει δύσκολα στην Κίνα όπου οι αντιγραφείς της βρέθηκαν γρήγορα στην αγορά και ήταν ευκολότερο γι’ αυτούς να ανταποκριθούν στους συχνά περίπλοκους κανονισμούς.

Δεν είναι τυχαίο που η Uber ξόδεψε δισεκατομμύρια προσπαθώντας να εισέλθει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά τελικά κατέληξε να πουλήσει την κινεζική της εταιρική οντότητα στην ανταγωνίστρια Didi Chuxing πέρυσι.

«Μάθαμε από άλλες εταιρείες ότι έπρεπε να υιοθετήσουμε τη σωστή προσέγγιση στην Κίνα» δήλωσε εκπρόσωπος της Airbnb. «Γνωρίζουμε ότι η προσαρμογή στα τοπικά δεδομένα είναι εξαιρετικά σημαντική».