Η Airbnb σχεδιάζει να συνεργαστεί με τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Η Airbnb σχεδιάζει να συνεργαστεί με τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Το νέο πρόγραμμα θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες να συμμετάσχουν κι αυτοί στον διαμοιρασμό κατοικίας.

Ένα συνηθισμένο σκηνικό: ο ένοικος ενός διαμερίσματος πρόκειται να φύγει για ταξίδι και αποφασίζει να βάλει το σπίτι που νοικιάζει στην πλατφόρμα διαμοιρασμού κατοικίας Airbnb ώστε να βγάλει κάποια έξτρα χρήματα. Εν τω μεταξύ, ο ιδιοκτήτης του εν λόγω διαμερίσματος δεν έχει ιδέα ότι συμβαίνει αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκνευρισμός και η ρήξη μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοίκου παραφυλάνε.

Στα αυτιά της Airbnb φτάνουν συνεχώς τέτοιες ιστορίες. Δεν προκαλεί, συνεπώς, εντύπωση που η εταιρεία εργάζεται πάνω σ’ ένα νέο πρόγραμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα εισάγει τους ιδιοκτήτες κτιρίων που στεγάζουν πολλές οικογένειες στον κόσμο του διαμοιρασμού κατοικίας.

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Πρόγραμμα Φιλικού Κτιρίου» και θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να επιτρέπουν την υπενοικίαση της ιδιοκτησίας τους, από κοινού με τον ένοικο, ορίζοντας οι ίδιοι τους κανόνες. Και φυσικά, θα έχουν μερίδιο και στα έσοδα που θα λαμβάνει ο ένοικος μέσω της Airbnb.

O Τζάγια Τζάκσον, υπεύθυνος συνεργασιών της Airbnb με κτίρια που στεγάζουν πολλές οικογένειες, ηγείται της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Το πρόγραμμα δουλεύει ως εξής: Ο ιδιοκτήτης ενός κτιρίου κάνει αίτηση στην Airbnb για να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα. Μόλις γίνει αποδεκτός, αποφασίζει τους όρους υπό τους οποίους ένας ένοικος μπορεί να υπενοικιάσει την κατοικία, και τους υποβάλλει στην Airbnb. Στη συνέχεια, μπορούν να εγγραφούν στο πρόγραμμα και οι ένοικοι του κτιρίου που το επιθυμούν, και να λαμβάνουν τις τακτικές αναφορές που η εταιρεία αποστέλλει στον ιδιοκτήτη.

Επιπλέον, η Airbnb διαχειρίζεται τις πληρωμές τόσο στον ένοικο όσο και στον ιδιοκτήτη, ενώ συλλέγει και τον φόρο, όπου αυτός επιβάλλεται. Σύμφωνα με την Airbnb, οι ιδιοκτήτες συνήθως λαμβάνουν ένα ποσοστό από 5% έως 15% του μισθώματος μέσω του προγράμματος.

Για την Airbnb, η εύρεση ενός τρόπου εμπλοκής των ιδιοκτητών στην πλατφόρμα της είναι κρίσιμη, εφόσον είναι γνωστό ότι αυτοί δεν είναι και οι μεγαλύτεροι θαυμαστές της εταιρείας. Αυτή η δυσαρέσκεια προκύπτει επειδή οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τον έλεγχο επί της υπενοικίασης. Η λύση της Airbnb; Η εμπλοκή τους στην όλη διαδικασία και η δυνατότητα που τους δίδεται να ελέγχουν τη διαδικασία, εξασφαλίζοντας και ένα οικονομικό όφελος.

Η εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Απρίλιο και, μέχρι σήμερα, 1.100 – 1.500 κατοικίες έχουν ήδη εγγραφεί και συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ή πρόκειται να το κάνουν σύντομα. Αν και η εταιρεία δεν θέλησε να μοιραστεί με το Fortune στοιχεία σχετικά με τους ιδιοκτήτες των κτιρίων, ανέφερε ότι αυτοί βρίσκονται σε πόλεις των ΗΠΑ όπως το Σαν Χοσέ, η Φιλαδέλφεια, και το Νάσβιλ.