Η Airbus και η τεράστια συμφωνία των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Airbus και η τεράστια συμφωνία των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων
epa06330528 (FILE) - The new Airbus A320neo aircraft taxis after landing from its first flight from the airport of Toulouse-Blagnac, southern France, 25 September 2014 (reissued 15 November 2017). According to media reports, Airbus has announced it is to sell 430 models of its A320neo aircraft in an order deal worth some 42.2 billion euros. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO Photo: REUTERS

Τί σημαίνει για την εταιρεία η συμφωνία πώλησης 430 επιβατικών αεροσκαφών στην Indigo Partners που ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα;

Η Airbus ανακοίνωσε πρόσφατα τη μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης επιβατικών αεροσκαφών στην ιστορία της, στη διεθνή αεροπορική έκθεση Dubai Air Show. Η συμφωνία -με την οποία η Airbus κατάφερε ισχυρό χτύπημα στη βασική της ανταγωνίστρια Boeing- αφορά την παραγγελία 430 αεροσκαφών συνολικού τιμήματος 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Boeing άνοιξε το Dubai Air Show αρκετά φιλόδοξα, στις 12 Νοεμβρίου, υπογράφοντας μια συμφωνία ύψους 15,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Emirates για 40 Boeing 787-10 Dreamliners.

Τρεις μέρες μετά, την Τετάρτη το πρωί, το Bloomberg ανέφερε ότι ο Bill Franke της εταιρείας επενδυτικών κεφαλαίων Indigo Partners υπέγραψε την αρχική παραγγελία με την Airbus για την αγορά 430 αεροσκαφών – 273 τύπου Α320 και 157 τύπου Α321. Η Indigo Partners θα διαμοιράσει τα αεροσκάφη στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που έχει στήσει σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Frontier Airlines στις ΗΠΑ, Volaris στο Μεξικό, Wizz Air στην Ουγγαρία και JetSmart στη Χιλή.

Ελάχιστοι ανέμεναν μια συμφωνία τέτοιου ύψους. Για να καταλάβετε τα πραγματικά μεγέθη, μια μόνο αεροπορική εταιρεία με 430 αεροσκάφη θα συγκαταλεγόταν στις 10 μεγαλύτερες αερογραμμές του πλανήτη!

Η Airbus «tweetαρε» ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «είναι η μεγαλύτερη εμπορική ανακοίνωση που έγινε ποτέ». Όμως, αν και η κανονική τιμή των αεροσκαφών είναι συνολικά στα 49,5 δισ. δολάρια, η Airbus επιβεβαίωσε ότι η Indigo δεν πλήρωσε την τιμή αυτή – χωρίς να αποκαλύψει το τελικό ύψος της συμφωνίας. «Κάναμε την έρευνά μας και πιστεύουμε ότι δεν έχει υπάρξει πιο μεγάλη παραγγελία», είπε ο Franke στη συνέντευξη τύπου στο Ντουμπάι.

Η συμφωνία μεταξύ του Αμερικάνου επενδυτή και της Airbus ήρθε σε μια στιγμή που η γνωστή εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών φαινόταν να υπολείπεται σημαντικά της Boeing σε παραγγελίες στο Dubai Air Show.

Επίσης, η συμφωνία σημαίνει ότι ο επικεφαλής πωλήσεων της Airbus, John Leahy, ο οποίος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί ύστερα από 20 χρόνια παρουσίας στην εταιρεία, μπορεί να αποχωρήσει πλέον θριαμβευτής.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, οι μετοχές της Airbus ανέβηκαν κατά 3,9%, ενώ η συνολική απόδοσή τους για φέτος είναι 39%.