Οι αλλαγές που θα δείτε στον λογαριασμό της ΔΕΗ

Οι αλλαγές που θα δείτε στον λογαριασμό της ΔΕΗ
Public Power Company / ΔΕΗ

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για κοινωνικό τιμολόγιο, για υπηρεσίες οικιακής ωφέλειας και για νυχτερινό ρεύμα.

Εκδίδεται σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα νέα κριτήρια στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, όπως ανέφερε μιλώντας στον Ant1 και το Καλημέρα Ελλάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Η απόφαση, όπως είπε, χωρίζει τους δικαιούχους σε δύο κατηγορίες: Α. Σε αυτούς που καλύπτουν τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος, οι οποίοι θα απολαμβάνουν έκπτωση που θα φτάνει στο 35%. Β. Σε εκείνους που καλύπτουν τα κριτήρια του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), οι οποίοι θα απολαμβάνουν έκπτωση της τάξης του 70%.

Η ΚΥΑ που δημοσιεύεται σήμερα θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου και οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου από όλους τους δικαιούχους και εκείνους δηλαδή που είναι ήδη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ θα κατατίθενται στην πλατφόρμα του Κοινωνικού Μερίσματος.

Σχετικά με τη νυχτερινή χρέωση στο ρεύμα ο κ. Σταθάκης είπε ότι θα έχει «μία ενιαία τιμή» και, αναφέροντας ότι εξομοιώνεται με την ημερήσια, υπογράμμισε ότι «μέχρι τις 1600KW κατανάλωσης νυχτερινού, θα δει μείωση στο λογαριασμό του».

Αναλυτικά:

Όσον αφορά στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο , διαμορφώνονται δύο κατηγορίες δικαιούχων:

– Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ / MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.

– Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ / MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί του 35%.

Το πλαφόν των 1500KW πηγαίνει στις 1650KW, καλύπτοντας μια υπέρβαση της κατανάλωση με απόκλιση 10% στο σύνολο του έτους.

Η εφαρμογή ξεκινά 1η Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις για το νέο ΚΟΤ θα κατατίθενται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος. Αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου από όλους τους δικαιούχους και εκείνους, δηλαδή, που είναι ήδη στο ΚΟΤ.

Όσον αφορά στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Οικιακής Ωφέλειας (ΥΚΩ) η νέα μεθοδολογία αναζητά να διορθώσει τη στρέβλωση στις χρεώσεις όπου η τιμολόγηση της υπερβάλλουσας κατανάλωσης περνούσε στη βάση της υψηλότερης κλίμακας, ενιαία, στο σύνολο της κατανάλωσης.

Πλέον η χρέωση της επόμενης κλίμακας αφορά μόνο το μέρος της υπέρβασης και όχι το σύνολο της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Για παράδειγμα, από 0-1600KW η τιμή θα είναι στάνταρ. Πλέον, η κατανάλωση μίας επιπλέον μονάδας, πέραν των 1600 KWh, δεν θα χρεώνει το σύνολο της κατανάλωσης βάσει της αμέσως υψηλότερης κλίμακας, αλλά μόνο για τη μία επιπλέον μονάδα.

Όσον αφορά τις χρεώσεις στο νυχτερινό τιμολόγιο, μέχρι τις 1600KWh κατανάλωσης νυχτερινού, θα υπάρχει μείωση στο λογαριασμό. Η υφιστάμενη χρέωση ΥΚΩ των 8,99 ευρώ ανά KWh, μειώνεται τώρα σε 6,90 ευρώ ανά KWh στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης 0-1600 KWh, η οποία καλύπτει το 95% της συνολικής νυχτερινής κατανάλωσης.