Η αλλαγή στον ΦΠΑ που θα απαλλάξει από γραφειοκρατία χιλιάδες εταιρείες

Η αλλαγή στον ΦΠΑ που θα απαλλάξει από γραφειοκρατία χιλιάδες εταιρείες

Αύξηση του ορίου ακαθάριστων εσόδων στα 25.000 ευρώ προβλέπει η τρίτη αξιολόγηση. 

Αύξηση του ορίου ακαθάριστων εσόδων στα 25.000 ευρώ για την προαιρετική εξαίρεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ περιλαμβάνει η συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα το όριο των ακαθάριστων εσόδων (τζίρος) για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι σήμερα 10.000 ευρώ και οι θεσμοί επιθυμούν να αυξηθεί στα 25.000 ευρώ, προκειμένου να κάνουν χρήση της σχετικής δυνατότητας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι.

Με την παρέμβαση αυτή χιλιάδες μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα απαλλαχτούν από την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία. Η προαιρετική απαλλαγή από τον ΦΠΑ ουσιαστικά τους απαλλάσσει από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ, όπως είναι η υποβολή τριμηνιαίων δηλώσεων, η τήρηση βιβλίων με ΦΠΑ και η υποβολή ετήσιων συγκεντρωτικών δηλώσεων του φόρου.

Οι φορολογούμενοι που επιλέγουν να απαλλαγούν, καταβάλλουν ΦΠΑ για τις επαγγελματικές τους προμήθειες και τον εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις αλλαγές στο ΦΠΑ αναμένεται να ωφεληθούν περίπου το 28% των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου.