Η Amazon θέλει να αντιμετωπίσει τα προϊόντα… «μαϊμού»

Η Amazon θέλει να αντιμετωπίσει τα προϊόντα… «μαϊμού»
Photo:

Τα μέτρα που έχει λάβει η εταιρεία μέχρι σήμερα δεν ήταν αρκετά, και έτσι, την Πέμπτη, ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος. 

του Erik Sherman

Εδώ και χρόνια, οι εταιρείες απαιτούν να αναλαμβάνεται δράση όταν τα διαδικτυακά marketplaces γίνονται βασικό κανάλι πώλησης προϊόντων «μαϊμού». Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, μάλιστα, έχει βάλει πολλές φορές την Taobao της Alibaba σε μαύρη λίστα, κατηγορώντας την για πώληση απομιμήσεων.

Το marketplace της Amazon έχει επίσης βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής σε περιπτώσεις πώλησης πλαστών προϊόντων. Η γνωστή εταιρεία λιανικής πώλησης έχει λάβει μέτρα στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής αγωγών σε εμπόρους που πουλάνε προϊόντα «μαϊμούδες», ενώ παράλληλα το 2016 λάνσαρε κάποια ψηφιακά εργαλεία προς χρήση από τα εμπορικά σήματα.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτά τα μέτρα δεν ήταν αρκετά. Την Πέμπτη, η Amazon ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα με την επωνυμία Project Zero. Το όνομα αντανακλά την πρόθεση της εταιρείας να εξαλείψει εντελώς τις πωλήσεις απομιμήσεων.

Το Project Zero αποτελείται από ένα φάσμα εργαλείων το οποίο χρησιμοποιεί  «machine learning» για να σαρώνει πωλητές στη διαδικτυακή αγορά της πλατφόρμας και να απομακρύνει αυτόματα εκείνους τους πωλητές που υποπτεύεται ότι πουλάνε προϊόντα «μαϊμούδες». Η Amazon λέει ότι μέσω της αυτοματοποίησης μπορεί να εντοπίσει 100 φορές περισσότερες απομιμήσεις από εκείνες που θα μπορούσε να βρει βάσει αναφορών από τις εταιρείες που κατέχουν τα εμπορικά σήματα.

Ένα «self-service» εργαλείο απομάκρυνσης απομιμήσεων θα επιτρέπει στους κατόχους των brands να αφαιρούν ύποπτα προϊόντα αμέσως, αντί να αναφέρουν το κάθε κρούσμα στην Amazon για να διερευνήσει αυτή και να πράξει αναλόγως ανά περίπτωση.

Μια άλλη λειτουργία επιτρέπει στις εταιρείες να προσθέτουν μοναδικούς σειριακούς κωδικούς προϊόντων. Η Amazon θα σαρώνει τα προϊόντα καθώς αυτά θα εισέρχονται είτε άμεσα στην εταιρεία, είτε μέσω ενός τρίτου πωλητή στο marketplace. Αυτό θα επιτρέπει την ταυτοποίηση των προϊόντων που δεν διαθέτουν τα κατάλληλα σήματα.

Επί της παρούσης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για χρήση μόνο κατόπιν πρόσκλησης.