Η αμύθητη περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν

Η αμύθητη περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν

Κόντρα Ρωσίας – ΗΠΑ: «Ο Πούτιν είναι διεφθαρμένος» λέει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Την αμύθητη περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν έφερε στην επιφάνεια το ρεπορτάζ του BBC. Το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο ανακάλυψε στην εξορία τους ανθρώπους οι οποίοι και έφεραν στο φως τα μυστικά της περιουσίας του πιο ισχυρού άνδρα στον κόσμο.

Οι αποκαλύψεις του κύκλου του είναι σοκαριστικές.

Ο Σεργκέι Κολέσνικοβ περιέγραψε πως «φαγώθηκαν» χρήματα για την πλουσιοπάροχη κατοικία του Πούτιν. Αναλυτικότερα, ανέφερε ότι εργαζόταν για το Κρεμλίνο με σκοπό να συγκεντρώνει χρήματα από τους εύπορους Ρώσους, τα οποία υποτίθεται ότι θα διοχετεύονταν σε προγράμματα υγείας. Στην πραγματικότητα, όμως, χρησιμοποιούνταν για να χτιστεί ένα «παλάτι» για τον Πούτιν αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με όσα ο Ρώσος Πρόεδρος δηλώνει στην εφορία. Τον Απρίλιο, ο Πούτιν δήλωσε εισόδημα 7,65 εκατομμύρια ρούβλια – καθώς επίσης και την ιδιοκτησία δυο μικρών διαμερισμάτων και ενός μεριδίου σε ένα γκαράζ αυτοκινήτων.

«Λάδι στη φωτιά» ήρθαν να ρίξουν και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τα Οικονομικά Εγκλήματα, ο οποίος αποκάλεσε ευθέως τον Ρώσο Πρόεδρο «διεφθαρμένο».

Ο Άνταμ Σζούμπιν ανέφερε στο BBC ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι σε μια εκπληκτική οικονομική «υγεία». Οι ΗΠΑ θεωρούν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διεφθαρμένο και αυτό το γνωρίζουν για «πολλά, πολλά χρόνια», δήλωσε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο.

«Τον έχουμε δει να κάνει πλούσιους τους φίλους του, τους στενούς του συμμάχους και να περιθωριοποιεί αυτούς που δεν θεωρεί φίλους, χρησιμοποιώντας κρατικούς πόρους. Είτε πρόκειται για τον ενεργειακό πλούτο της Ρωσίας, είτε για άλλα κρατικά συμβόλαια, κατευθύνει αυτούς που πιστεύει ότι θα τον υπηρετήσουν και αποκλείει τους άλλους που δεν θα το κάνουν. Για μένα, αυτή είναι μια εικόνα διαφθοράς», δήλωσε ο Σζούμπιν.

Ακόμα, αρνήθηκε να σχολιάσει, προσθέτει το βρετανικό δίκτυο, σχετικά με έκθεση του 2007 της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, στην οποία ο πλούτος του Πούτιν υπολογίζεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά σημείωσε ότι ο δηλωμένος πλούτος του Ρώσου ηγέτη είναι υποτιμημένος.

«Έχει δήθεν κρατικές απολαβές (που αντιστοιχούν) κάπου περίπου σε 110.000 δολάρια το χρόνο», σημείωσε ο Σζούμπιν. «Αυτό δεν είναι μια ακριβής δήλωση της περιουσίας του ανθρώπου αυτού και αυτός διαθέτει μακρά εκπαίδευση και εξάσκηση όσον αφορά το πώς να κρύψει τον πραγματικό του πλούτο».

Τον Μάρτιο του 2014, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνέδεσε τον Πούτιν με κέρδη από έναν από τους επιχειρηματίες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, τον Γκενάντι Τιμτσένκο, έναν από χρόνια γνωστό του Πούτιν και τότε συνιδιοκτήτη της Gunvor, η οποία εμπορεύεται σχεδόν το 3% του παγκόσμιου πετρελαίου.

«Οι δραστηριότητες του Τιμτσένκο στον ενεργειακό τομέα συνδέθηκαν απευθείας με τον Πούτιν. Ο Πούτιν έχει επενδύσεις στηνGunvor και μπορεί να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της Gunvor», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του με την οποία ανακοίνωνε τις κυρώσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Η Gunvor, που έχει έδρα στη Γενεύη, στην οποία δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις, διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς στην δήλωση του υπουργείου Οικονομικών. «Ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει και δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε ιδιοκτησία, όφελος ή ο,τιδήποτε άλλο στην Gunvor. Δεν είναι δικαιούχος της Gunvor ή των δραστηριοτήτων της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Σεθ Τόμας Πιέτρας σε email.

Το δημοσίευμα αυτό του BBC ακολουθεί μερικές μόνον ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος βρετανικής έρευνας, σύμφωνα με το οποίο ο Πούτιν ενέκρινε πιθανώς μια επιχείρηση το 2006 των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο με τη ραδιενεργή ουσία πολώνιο-210 στο Λονδίνο.

Στη λίστα προστίθεται ο Ντμίτρι Σκάργκα υπεύθυνος της κρατικής ναυτιλιακής επιχείρησης Sovcomflot, ανέφερε ότι επέβλεψε την μεταφορά ενός γιοτ μήκους 57 μέτρων και αξίας 35 εκατομμυρίων στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανέφερε ότι το Olympia, ήταν ένα δώρο από τον πιο διάσημο Ρώσο της Βρετανίας – τον ιδιοκτήτη της ομάδας Chelsea, Ρόμαν Αμπράμοβιτσ.

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα ως «καθαρή δυσφήμηση» τις κατηγορίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν κατά του Πούτιν και προκάλεσε την Ουάσινγκτον να δώσει «απτές αποδείξεις».

«Πρόκειται για μια επίσημη κατηγορία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.

Οι διμερείς «σχέσεις βρίσκονται τώρα σε μια τέτοια κατάσταση που ένα ψέμα όπως αυτό είναι απίθανο να τις επιδεινώσει κι άλλο», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

«Πρόκειται καθαρά για επινόηση και δυσφήμηση, χωρίς καμία σχέση με την πραγματικότητα. Έχουμε εξοικειωθεί με αυτού του είδους τα δημοσιογραφικά τεχνάσματα που συνδέονται με την ανικανότητα, με το κυνήγι αυτού που προκαλεί αίσθηση και τις παραστάσεις», σημείωσε επίσης.
«Όλο αυτό θα ήταν μόνον ένα καινούργιο παράδειγμα της συνηθισμένης αυτής ανεύθυνης δημοσιογραφίας αν δεν αφορούσε επίσημα σχόλια του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών», πρόσθεσε. «Η διατύπωση τέτοιων κατηγοριών από την πλευρά ενός θεσμού όπως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών χωρίς να δίδονται απτές αποδείξεις ρίχνουν σκιά σε αυτόν τον θεσμό», συνέχισε. «Δεν είναι δικός μας ρόλος να αξιώνουμε αποδείξεις, είναι ρόλος του θεσμού αυτού να φέρει (αποδείξεις) και να τεκμηριώσει ότι η επίσημη ανακοίνωσή του δεν είναι παρά σαφώς μια δυσφήμηση», κατέληξε ο Πεσκόφ.