Η αναπάντεχη πρόταση Γιούνκερ στη Βρετανία για την μετά-Brexit εποχή

Η αναπάντεχη πρόταση Γιούνκερ στη Βρετανία για την μετά-Brexit εποχή
epa06201717 A handout photo made available by the European Parliament on 13 September 2017 shows European Commission President Jean-Claude Juncker chairing key debate on the State of the Union 2017 at the European Parliament in Strasbourg, France, 13 September 2017. EPA/MATHIEU CUGNOT / EUROPEAN PARLIAMENT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ο πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής κάλεσε εκ νέου το Λονδίνο να σκεφτεί εάν θέλει πραγματικά να αποχωρήσει από την Ένωση.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε σήμερα την προσφορά του προς τη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε ότι ελπίζει πως, ακόμα κι αν προχωρήσει στο Brexit, θα υποβάλει εκ νέου αίτηση για να ενταχθεί και πάλι στην ΕΕ.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που χθες επικύρωσε τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η Βρετανία θα ήταν καλοδεχούμενη να παραμείνει στην ΕΕ, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι αποδέχεται μέρος της ευθύνης για το βρετανικό δημοψήφισμα του 2016, στο οποίο οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

«Συνεχίζω να νιώθω ότι η έξοδος της Βρετανίας είναι μια καταστροφή, ναι, μια ήττα, για την οποία όλοι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη», δήλωσε, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση Γερμανού βουλευτή, που ρώτησε εάν ο Γιούνκερ αισθάνεται υπεύθυνος για το Brexit.

«Ωστόσο, οι λόγοι για τη βρετανική έξοδο είναι βαθύτεροι. Όπως έχει δηλώσει η πρωθυπουργός Μέι, οι Βρετανοί ποτέ δεν ένιωθαν άνετα στην ΕΕ και για 40 χρόνια δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να νιώσουν πιο άνετα. Για αυτό το λόγο η ευθύνη βαραίνει πολλούς».

«Ο κ. Τουσκ και εγώ, για άλλη μια φορά, απλώσαμε το χέρι στη βρετανική κυβέρνηση χθες και είπαμε ότι εάν ο βρετανικός λαός, το βρετανικό κοινοβούλιο, η βρετανική κυβέρνηση, επιθυμούν έναν άλλο δρόμο πέραν του Brexit, θα ήμασταν έτοιμοι να το συζητήσουμε. Δεν διώχνουμε τους Βρετανούς, θέλουμε να παραμείνουν. Και εάν το θέλουν, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν».

«Ωστόσο, παρατήρησα ότι στο Λονδίνο αντέδρασαν σχεδόν αναστατωμένοι. Ας είναι, μόλις οι Βρετανοί θα έχουν αποχωρήσει με βάση το Άρθρο 50, υπάρχει επίσης το Άρθρο 49 που επιτρέπει την επανένταξη και θα το ήθελα αυτό. Θα ήθελα τώρα να συμπεριφέρεται ο ένας στον άλλον με σεβασμό και να μην εγκαταλείψουμε αλλήλους».

Αυτό το μήνα πυροδοτήθηκε εκ νέου η συζήτηση στη Βρετανία για το εάν θα πρέπει να υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να επικυρώσει τους όρους βάσει των οποίων η Βρετανία θα αποχωρήσει. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσει η χώρα, τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, σε αυτό που αποφασίστηκε στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για αποχώρηση από την ΕΕ.