Η «ανάσταση» του Αρκάντι Μπάμπτσενκο: Ψεύτικες οι ειδήσεις δολοφονίας του

Η «ανάσταση» του Αρκάντι Μπάμπτσενκο: Ψεύτικες οι ειδήσεις δολοφονίας του

Ο δημοσιογράφος εξήγησε ότι συμμετείχε στη σκηνοθεσία της δολοφονίας του στο πλαίσιο «μιας ειδικής επιχείρησης» των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Έπειτα από περίπου 24 ώρες δακρύων και αγανάκτησης επανεμφανίστηκε ζωντανός χθες Τετάρτη: η δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου Αρκάντι Μπάμπτσενκο, γνωστού επικριτή του Κρεμλίνου, ήταν σκηνοθετημένη από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας, μια επιχείρηση που, σύμφωνα με το Κίεβο, είχε στόχο να αποτρέψει τη δολοφονία του που είχε σχεδιάσει η Μόσχα.

«Θα ήθελα να συγχαρώ την οικογένεια του Αρκάντι Μπάμπτσενκο και τον ίδιο», δήλωσε ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) Βασίλ Γκριτσάκ, προτού ο 41χρονος δημοσιογράφος εμφανιστεί στην αίθουσα που πραγματοποιούνταν συνέντευξη Τύπου υπό τα χειροκροτήματα και τις φωνές των συναδέλφων του.

Ο Γκριτσάκ πρόσθεσε ότι στήθηκε μια προσεκτική επιχείρηση για τη σύλληψη των ανδρών που είχαν πληρωθεί από τη Ρωσία για να δολοφονήσουν τον Μπάμπτσενκο.

Ο δημοσιογράφος εξήγησε μπροστά στις κάμερες ότι συμμετείχε στη σκηνοθεσία της δολοφονίας του στο πλαίσιο «μιας ειδικής επιχείρησης» των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας που προετοιμαζόταν εδώ και δύο μήνες, ενώ ο ίδιος ενημερώθηκε για το σχέδιο δολοφονίας του πριν ένα μήνα.

«Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας που μου έσωσαν τη ζωή», υπογράμμισε ο Μπάμπτσενκο, εξηγώντας ότι «δεν υπήρχε άλλος τρόπος».

Αργότερα ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «θα πεθάνω στα 96, αφού έχω χορέψει στον τάφο του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η SBU επεσήμανε ότι η οικογένεια του δημοσιογράφου είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση, η οποία είχε στόχο να αποτρέψει τη δολοφονία του από έναν Ουκρανό που είχαν στρατολογήσει «οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας» και ο οποίος παρουσιάστηκε ως «ο εγκέφαλος» της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον Γκριτσάκ, ο Ουκρανός αυτός στη συνέχεια θα προετοίμαζε τη δολοφονία περίπου 30 ακόμη προσώπων, κυρίως Ρώσων που ζουν αυτοεξόριστοι στην Ουκρανία. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει τον άνδρα αυτό.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ο Μπάμπτσενκο τον ευχαρίστησε «που εμπόδισε μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας» να υλοποιηθεί το σενάριο «με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία», σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε το γραφείο Τύπου του.

Ο Ποροσένκο πρόσθεσε επίσης ότι το Κίεβο θα προσφέρει προστασία στον Μπάμπτσενκο, εκτιμώντας ότι «είναι απίθανο να ηρεμήσει η Μόσχα».

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών και βουλευτής Αντόν Γκερατσένκο ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι η σκηνοθεσία αυτή της δολοφονίας ήταν απαραίτητη για να «αποτραπεί και να καταγραφεί όλη η αλυσίδα, από τον πληρωμένο δολοφόνο ως τους εγκεφάλους και αυτούς που ζήτησαν τη δολοφονία», πείθοντάς τους ότι «αυτή εκτελέστηκε».

«Ο Σέρλοκ Χολμς είχε χρησιμοποιήσει με επιτυχία την σκηνοθεσία του ίδιου του του θανάτου για να διαλευκάνει περίπλοκα εγκλήματα», πρόσθεσε ο Γκερατσένκο.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε «μια νέα αντιρωσική πρόκληση». Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε την ουκρανική επιχείρηση «μασκαράτα» η οποία στήθηκε «για προπαγανδιστικούς σκοπούς».

Η σκηνοθετημένη δολοφονία του Μπάμπτσενκο προκάλεσε την αντίδραση και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος κατήγγειλε ότι η Ουκρανία διασπείρει «ψευδείς ειδήσεις».

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) Κριστόφ Ντελουάρ εξέφρασε «την έντονη αγανάκτησή του όταν ενημερώθηκε ότι για την απάτη των ουκρανικών υπηρεσιών Πληροφοριών η οποία στήθηκε στο πλαίσιο ενός πολέμου ενημέρωσης».

«Είναι πάντα επικίνδυνο για τα κράτη να παίζουν με τα γεγονότα και κυρίως στις πλάτες δημοσιογράφων», πρόσθεσε.

Η σύζυγος του Μπάμπτσενκο είχε δηλώσει την Τρίτη ότι βρήκε τον δημοσιογράφο αιμόφυρτο στην είσοδο του σπιτιού τους με σφαίρες στην πλάτη του. Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι υπέκυψε στα τραύματά του στο ασθενοφόρο το οποίο τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Ο Μπάμπτσενκο έφυγε από τη Ρωσία το 2017 έπειτα από ένα άρθρο που δημοσίευσε για τη συντριβή ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους, στην οποία σκοτώθηκαν 92 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάρτηση που έκανε σχετικά στη σελίδα του στο Facebook οδήγησε στο να διατυπωθούν απειλές για τη ζωή του.