Οι άνθρωποι περιμένουν τέσσερα χρόνια για να αναβαθμίσουν τα iPhone τους – κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την Apple

Οι άνθρωποι περιμένουν τέσσερα χρόνια για να αναβαθμίσουν τα iPhone τους – κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την Apple
epa07053430 A customer tests the new iPhone XS Max in the Apple Store in Moscow, Russia, 28 September 2018. Apple introduced the new iPhone models on 12 September 2018. Media reports state that the popularity of new iPhone models in Russia has fallen compared to the iPhone X released in 2017. EPA/SERGEI ILNITSKY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίοι μήνες είναι δύσκολοι για την Apple.

 

Η μετοχή της Apple έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας της από τον Οκτώβριο. Η έκθεση της στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα επιβαρύνει τις πωλήσεις της. Και – το πιο ανησυχητικό – οι άνθρωποι πλέον περιμένουν περισσότερο προτού μεταπηδήσουν σε ένα νεότερο iPhone.

Όταν η Apple ανακοίνωσε τα κέρδη της στα τέλη του περασμένου μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook υποστήριξε ότι η εταιρεία σπεύδει να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση των πωλήσεων iPhone ενισχύοντας τις συνδρομητικές υπηρεσίες και προσφέροντας χαμηλότερες τιμές για τα iPhone με τιμή άνω των 1.000 δολαρίων μέσω προγραμμάτων επιστροφής παλαιότερων συσκευών. Αυτό καθησύχασε τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν σοκαριστεί από την προειδοποίηση του Cook ότι τα έσοδα τριμήνου θα ήταν απογοητευτικά.

Η τιμή της μετοχής της Apple έχει αυξηθεί κατά 20% από την ημέρα που ανακοινώθηκε η προειδοποίηση για επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων, στις 3 Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι αναλυτές αρχίζουν να εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η επιμήκυνση των κύκλων αντικατάστασης των iPhone θα χειροτερέψει.

Την Παρασκευή, ο αναλυτής της Bernstein, Toni Sacconaghi, ανέφερε σε ερευνητικό σημείωμά του ότι «τα τρέχοντα ποσοστά αναβάθμισης σε νεότερη συσκευή έχουν επιβραδυνθεί δραματικά και ενδέχεται να είναι χαμηλότερα απ’ ό,τι αντιλαμβάνονται οι επενδυτές».

Το οικονομικό έτος 2018, ο Sacconaghi είπε ότι οι άνθρωποι περίμεναν τρία χρόνια κατά μέσο όρο για να αντικαταστήσουν τα iPhone τους. Όμως, ο κύκλος αυτός «επιμηκύνεται» στα τέσσερα χρόνια, περίπου, για το οικονομικό έτος 2019.

«Κατά την άποψή μας, ο σημαντικότερος προβληματισμός γύρω από την Apple σήμερα αφορά τον κύκλο αντικατάστασης του iPhone», έγραψε ο Sacconaghi. «Παρά το γεγονός ότι η βάση του iPhone αυξήθηκε κατά 9% πέρυσι, αναμένουμε ότι οι μονάδες θα μειωθούν κατά 19% το οικονομικό έτος 2019, πράγμα που συνεπάγεται σημαντική συμπίεση των ρυθμών αναβάθμισης».

Ένας άλλος αναλυτής, ο Timothy Arcuri της UBS, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι εκτιμά πως οι πωλήσεις του iPhone θα κινηθούν νωθρά το 2019 και ενδέχεται να μην ανακάμψουν έως ότου η Apple παρουσιάσει ένα smartphone νέας γενιάς. Αυτό αναμένεται να συμβεί πιθανώς το φθινόπωρο του 2020.