Η απάντηση της Google στις κατηγορίες περί μισθολογικής ανισότητας

Η απάντηση της Google στις κατηγορίες περί μισθολογικής ανισότητας
epa05724618 The Google logo on the newly opened Google Office in the Sihlpost Building in Zurich, Switzerland 17 January 2017. Google opened its new offices in Zuerich Sihlpost, together with the rooms in the new SBB-Europaallee the whole working area will be 50'000 square meters. Up to 5000 employees will be able to work in the new Google offices. EPA/WALTER BIERI

Τι αναφέρει η εταιρεία έπειτα από τις καταγγελίες του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Ανακοίνωση-απάντηση στην πρόσφατη αναφορά του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας (DoL) για αποδείξεις περί «ανισότητας στις αμοιβές των εργαζομένων» εξέδωσε την Τετάρτη η Google.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή την οποία υπογράφει η Eileen Naughton, αντιπρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού της Google (People Operations) «η μισθολογική ισότητα είναι ένα σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο για τις εταιρείες της Silicon Valley αλλά για όλους τους κλάδους σε όλες τις χώρες». Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, «για την Google είναι πολύ σημαντικό οι άντρες και οι γυναίκες που εργάζονται στην ίδια θέση να αμείβονται ισότιμα, όταν ξεκινούν ή κατά την διάρκεια της καριέρας τους. Για αυτό το λόγο και με την ελπίδα να ενθαρρύνει την συζήτηση για την μισθολογική ανισότητα- και πώς οι εταιρείες μπορούν να την καταπολεμήσουν- η Google δημοσίευσε το 2016 ανάλυση σχετική με το θέμα».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «διεξάγουμε εξονυχιστικές ετήσιες μελέτες, ώστε οι πρακτικές αμοιβής που ακολουθούμε να είναι σύμφωνες με την δέσμευση για εφαρμογή πρακτικών μισθολογικής ισότητας. Εκπλαγήκαμε από τις κατηγορίες του εκπρόσωπου του Γραφείου Προγραμμάτων Συμμόρφωσης Ομοσπονδιακών Συμβάσεων στο Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ (Office of Federal Contract Compliance Programs at the U.S.Department of Labor)  για διακρίσεις κατά των γυναικών. Όχι μόνο ήταν αιφνιδιαστικός ο ισχυρισμός, αλλά δεν αιτιολογήθηκε με υποστηρικτικά δεδομένα, ενώ δεν γινόταν καμία αναφορά στη μεθοδολογία. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας ισχυρίστηκε ότι έβγαλε αυτό το συμπέρασμα την ώρα που το Ομοσπονδιακό Γραφείο αναζητά ακόμα στοιχεία για χιλιάδες εργαζομένους της Google, ανάμεσα σε αυτά και στοιχεία επικοινωνίας τους. Την ίδια ώρα, η Google έχει ήδη  παραδώσει εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο μετά από 18 έγγραφα αιτήματα.

«Γεγονός είναι ότι η ετήσια ανάλυση της Google είναι άκρως επιστημονική και αδιαμφισβήτητη», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, και συνεχίζει: «Βασίζεται στο ίδιο ποσοστό ακρίβειας που χρησιμοποιείται στις ιατρικές εξετάσεις (>95%). Και έχει διαθέσει την μεθοδολογία της και σε άλλες επιχειρήσεις που θέλουν να εξετάσουν και εκείνοι τις πρακτικές τους για μισθολογική ισότητα».

Πώς λειτουργεί;

Όπως σημειώνει η Google, κάθε χρόνο προτείνει ένα ποσό για την αμοιβή κάθε εργαζομένου (που αποτελείται από τον βασικό μισθό, τα bonus και την οικονομική απόδοση της μετοχής) και βασίζεται στον ρόλο, τη θέση, τη χώρα εργασίας όπως και την τελευταία αξιολόγηση επιδόσεων του εργαζομένου. Αυτό το προτεινόμενο ποσό δεν εξαρτάται από το φύλο και οι αναλυτές που υπολογίζουν τα προτεινόμενα ποσά δεν έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που δηλώνουν το φύλο των εργαζομένων. Ο προϊστάμενος του εργαζομένου έχει περιορισμένη ευχέρεια να προσαρμόσει το προτεινόμενο ποσό, καθώς βασίζεται σε μία ανεξάρτητη από τις αποφάσεις του οικονομική λογική.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση της Google, «το μοντέλο της μισθολογικής ισότητας κατόπιν εξετάζει εργαζομένους με την ίδια κατηγορία θέσης και αναλύει την αμοιβή τους για να επιβεβαιώσει ότι τα προσαρμοζόμενα ποσά δεν δείχνουν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην αμοιβή ανδρών και γυναικών.

Στο τέλος του 2016, η Google διεξήγαγε την πιο πρόσφατη ανάλυσή της σε 52 διαφορετικές, μεγάλες εργασιακές βαθμίδες και δεν βρέθηκε μισθολογική ανισότητα στα δυο φύλα. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία εξετάζει σε βάθος και τις υποθέσεις μεμονωμένων υπαλλήλων, που μπορεί να αποτελούν ειδική περίπτωση ή αν θέλουν μια πιο εξατομικευμένη αξιολόγηση, η Google το αναλύει περαιτέρω και προχωρεί στις κατάλληλες διορθώσεις.

Τέλος, η κα Eileen Naughton, δήλωσε: «Με αυτά τα στοιχεία στη διάθεσή μας, εκφράζουμε τη βεβαιότητά μας ότι δεν υπάρχει μισθολογική ανισότητα μεταξύ των φύλων». Στην πραγματικότητα, πρόσφατα η Google επέκτεινε την ανάλυσή της για να καλύψει και το ζήτημα της φυλής στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, ευελπιστούμε στην πλήρη συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Γραφείο προγραμμάτων συμμόρφωσης Συμβάσεων για να λύσει αυτό το ζήτημα, ούτως ώστε να βοηθήσουμε στην αποστολή του και στην αποκατάσταση της μισθολογικής ισότητας στους ομοσπονδιακούς συμβασιούχους. Η Google ανυπομονεί να αποδείξει την αδιαμφισβήτητη και επιστημονική προσέγγισή της για την μισθολογική ισότητα».