Η απότομη προσγείωση από τον Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση

Η απότομη προσγείωση από τον Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση
epa05997496 Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB) and Chair of the European Systemic Risk Board, attends a hearing of the European Parliament Committee on Economic and Monetary Affairs (ECON) in Brussels, Belgium, 29 May 2017. Daghi attends the hearing to present and discuss the ECB's perspective on economic and monetary developments. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Γιατί ο επικεφαλής της ΕΚΤ έβαλε και νέες προϋποθέσεις στην ένταξη της Ελλάδας στο QE.

 

Απότομη προσγείωση στις προσδοκίες της κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης, που θα διασφαλίζει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έβαλε ο Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE μόνο με πλήρη συμφωνία για το χρέος και καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης. «Ας έχουμε πρώτα την πλήρη συμφωνία και ας βρούμε τα μέτρα που θα κάνουν το χρέος βιώσιμο», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «αυτό που χρειάζεται είναι θετική ολοκλήρωση της υφιστάμενης αξιολόγησης. Επί αυτού καλωσορίζουμε τη συμφωνία Staff Level Agreement που επετεύχθη».

Ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ναυάγιο στο τελευταίο Eurogroup. «Λυπούμαστε που δεν έγινε καθαρότερος ορισμός των μέτρων για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup», δήλωσε, αφήνοντας όμως παράθυρο, για ένταξη και των εταιρικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Αν και όταν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα υπάρχει επιλεξιμότητα και για εταιρικά ομόλογα της Ελλάδας, αρκεί να πληρούν οι εταιρείες τα σχετικά κριτήρια», διευκρίνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα και η κυβέρνηση, χαμηλώνει κάθε μέρα τις προσδοκίες για συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ο Αλέξης Τσϊπρας δηλώνει πλέον «συμφωνία να είναι και όποτε είναι», ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών περιορίζονται σε ένα λακωνικό «θα δούμε», όταν ερωτώνται κατά πόσο είναι εφικτή μια συμφωνία έως τις 15 Ιουνίου.

Οι ελπίδες στρέφονται για άλλη μια φορά σε πολιτική λύση, παρά το γεγονός ότι όσες φορές έχει επιχειρηθεί δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιογλου ξεκίνησαν επαφές με τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, προκειμένου να τους πείσουν για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων στο θέμα του χρέους.

Διαβάστε ακόμη: Τσακαλώτος: Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει